Zoeken

The Machinist

  • Cinevision.be/nl quoteert The Machinist met een 2/5
  • Regisseur: Brad Anderson
  • Cast: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Michael Ironside
  • Genre: Thriller
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum: 30-03-2005
  • DVD: 27-04-2006
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Machinist"

Trevor Reznik (Christian Bale) leidt een triestig leventje; hij is een simpele fabrieksarbeider, die al meer dan een jaar niet meer geslapen heeft en een onconventionele relatie heeft met de prostitué Stevie (Jennifer Jason Leigh). Wanneer hij door een moment van concentratieverlies verantwoordelijk is voor een zwaar fabrieksongeval, steekt hij de schuld op Ivan (John Sharian), een nieuwe medewerker, die naar hem gebaren maakte tijdens het spijtige voorval. Als hij van z’n bazen echter te horen krijgt dat er nooit een Ivan in dienst werd genomen, slaan bij Trevor definitief de stoppen door.

Drie jaar na de compleet te verwaarlozen horrorfilm ‘Session 9’, draaft regisseur Brad Anderson aan met ‘The Machinist’, een al even bizarre, traag opgebouwde paranoiathriller, waarin alles draait rond de persoonlijke sores van het hoofdpersonage. De sfeerschepping is bij momenten geniaal, waardoor Anderson voor het eerst in z’n al eventjes aanslepende carrière bewijst iets in zijn mars te hebben. De spanning wordt gestaag opgedreven, het voelt allemaal wat grimmig aan en door de donkere fotografie is er vanaf de start reeds een grauwe toon gezet. Ook bevat ‘The Machinist’ bewust alle clichés van het genre: een met zichzelf in de knoop liggend hoofdpersonage, gedumpte lijken en bovenal deuren, waarlangs bloed naar beneden sijpelt.

Het scenario werd geschreven door Scott Kosar, eerder verantwoordelijk voor het script voor de remake van ‘The Texas Chainsaw Massacre’. Kosars verhaal mag dan al razend interessant opgebouwd zijn, iets over halverwege verliest hij de greep op z’n tot dan toe prima uitgekiende intriges en kiest hij voor de gemakkelijke uitweg. De uiteindelijke twist is ondertussen geen verrassing meer en bovendien voelde de scenarist zich verplicht om z’n donkere verhaal af te sluiten met een positieve, hoopvolle en vooral belachelijk moraliserende boodschap.

En toch zal ‘The Machinist’ binnen dit en enkele jaren het meest herinnerd worden omwille van het opmerkelijke staaltje method acting van hoofdrolspeler Christian Bale, die hier een werkelijk fenomenale vertolking aflevert. Bale viel maar liefst 27 kilogram af om in de huid te kruipen van het mentaal gefrustreerde hoofdpersonage. Bale wordt bovendien geflankeerd door onder andere Jennifer Jason Leigh, Michael Ironside, John Sharian en nieuwkomer Aitana Sanchez-Gijon. Ondanks het goede acteerwerk en de prima regie, wordt ‘The Machinist’ helemaal genekt door z’n lamentabele verhaal!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray