Zoeken

Madagascar

  • Cinevision.be/nl quoteert Madagascar met een 3/5
  • Regisseurs: Eric Darnell, Tom McGrath
  • Cast: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer
  • Genre: Animatie
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum: 22-06-2005
  • DVD: 17-08-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Madagascar"

Ook al mag ‘The Incredibles’ een gouden beeldje voor beste animatiefilm gewonnen hebben, in de door het grote publiek meest gesmaakte animatiefilms worden de hoofdrollen weggekaapt door een bende prettig gestoorde dieren. Zo was het in ‘Antz’, ‘Ice Age’, ‘Finding Nemo’, ‘Shark Tale’ en nu ook in ‘Madagascar’, een frisse, zomerse komedie voor jong en oud.

Marty (Chris Rock) is een goedlachse, maar voortdurend mijmerende zebra, die het liefst van al het leven in het wild zou opsnuiven in plaats van z’n hele leven opgesloten te zitten in de publieke zoo. Hij onderneemt een tocht naar de eeuwige vrijheid samen met z’n kameraden: de sympathieke leeuw Alex (Ben Stiller), de alsmaar klagende giraf Melman (David Schwimmer) en het bazige nijlpaard Gloria (Jada Pinkett Smith).

‘Madagascar’ is een visueel attractieve animatiefilm, waarbij vooral de jongere kijkers zullen genieten van de onophoudende heksentoeren, die de verschillende hoofdpersonages uithalen. Het verhaaltje is er eentje van dertien in een dozijn en de alomtegenwoordige moraliserende Hollywoodthema’s maken ook hier weer hun opwachting, maar dat kan niet beletten dat de sfeer goed zit. Het wordt lachen geblazen met verscheidene nevenpersonages - deserterende pinguïns en elitaire apen passeren de revue! - en ook teert de film op een stevig tempo. Traditioneel in een hedendaagse animatieprent zijn ook de voortdurende verwijzen naar andere filmklassiekers. Ook in ‘Madagascar’ is dit niet anders; onder andere de basketbal uit ‘Cast Away’ maakt ook hier z’n opwachting, net als de befaamde droomsequentie uit ‘American Beauty’ op hilarische wijze gespooft wordt.

Maar het meest indrukwekkende aan deze nieuwe dierenkomedie is de uitstekende, erg geslaagde stemmenregie. Een nauwelijks irriterende Chris Rock, een geestige Ben Stiller, een weifelende David Schwimmer en een kordate Jada Pinkett Smith zorgen voor prima conversaties, maar worden allemaal weggespeeld door de briljante spraak van Sacha ‘Ali G’ Baron Cohen, die gestalte geeft aan King Julian. ‘Madagascar’ is geen hoogstaande of intelligente prent, maar heeft wel voldoende kwaliteiten in huis om anderhalf uur lang te entertainen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray