Zoeken

Mamma Mia!

  • Cinevision.be/nl quoteert Mamma Mia! met een 2/5
  • Regisseur: Phyllida Lloyd
  • Cast: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth
  • Genre: Misdaadthriller
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum: 10-09-2008
  • DVD: 18-12-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Mamma Mia!"

Abba is al jaren geen groep meer, maar een franchise. De Zweedse superband, die doorbrak toen ze in 1974 het songfestival wonnen, is het prototype van een crowdpleaser; met hun vele nummer één hits en een succesvolle musical weten ze immers al meer dan drie decennia een groot publiek overal ter wereld te beroeren. Dat succes proberen ze nu ook te expanderen in de bioscoop, met de verfilming van de gelijknamige musical die sinds zijn start in 1999 al meer dan 1500 keer opgevoerd werd en vertaald werd in maar liefst elf talen. Het scenario heeft niet veel om het lijf, maar van een film die opgehangen is aan meer dan twintig Abba-songs kan je bezwaarlijk een diepexistentieel traktaat verwachten. Nee, eerder een romantische komedie die als voornaamste doel heeft om zoveel mogelijk vrouwen (zij mogen zich het meest van al aangesproken voelen) aan het schateren te brengen.

De actie speelt zich af op een zonovergoten Grieks eiland, waar de twintigjarige Sophie op trouwen staat. Ze heeft slechts één wens: dat haar vader aanwezig is. Probleem is echter dat ze niet weet wie hij is, en dat haar moeder haar al die jaren alleen opvoedde. Uit het dagboek van haar ma, dat ze stiekem doorbladert, ontdekt ze echter dat er drie mannen haar vader kunnen zijn. Om zeker te zijn dat haar echte pa aanwezig is op haar huwelijk stuurt ze hen alle drie een uitnodiging.

‘Mamma Mia!’ gaat van start met een aanstekelijke joie de vivre en weet het eerste halfuur, waarin de personages één voor één geïntroduceerd worden, verrassend te vermaken. Daarna wordt het echter huilen met de pet op. De plot herbergt dan wel heel wat situatiehumor, maar die verbleekt in het grotere geheel, waarin regisseuse Phyllida Lloyd (zij regisseerde ook de theaterversie) resoluut voor bombast gaat. Elke emotie wordt uitvergroot, de met lieve woordjes en suikerzoete geloftes doorspekte dialogen klinken fake en het gros van de liedjes wordt in beeld gebracht als ware het een optreden van Cirque Du Soleil. Akkoord, de choreografie oogt piekfijn, maar als bij elk Abba-nummer het halve dorp het werk neerlegt om uit volle borst mee te zingen en de andere helft daarbij optreedt als een groep achtergronddansers, krijgt deze ‘Mamma Mia!’ meer de uitstraling van een uit videoclips aaneengeregen hitmachine dan van een echte film.

Meryl Streep bewijst zich naast een zeer lenige actrice (zie haar lichaam kronkelen van enthousiasme) niettemin een prima actrice in een cast die hoofdzakelijk bestaat uit non-zangers. Pierce Brosnan en Colin Firth zijn er alvast niet voor in de wieg gelegd, maar zingen met een aanstekelijk charisma waarin ze haast knipogend hun onkunde blootleggen. Met de vertolkingen en de ongewone cast is dus niets mis, maar de gemakzuchtige aaneenschakeling van Abba-hits maken dat je beter een ‘best of’-cd opzet. Voor het verhaal hoef je het namelijk niet te doen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray