Zoeken

Man Of The Year

  • Cinevision.be/nl quoteert Man Of The Year met een 3/5
  • Regisseur: Barry Levinson
  • Cast: Robin Williams, Laura Linney, Christopher Walken, Jeff Goldblum
  • Genre: Thrillerkomedie
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum: 14-03-2007
  • DVD: 12-06-2007
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Man Of The Year"

In Amerika konden ze er niet om lachen, om deze ‘Man Of The Year’. Niet omdat deze bij vlagen vlijmscherpe politieke satire te weinig grappen zou bevatten - oké, hij herbergt opmerkelijk minder humor dan de gemiddelde Robin Williams-‘komedie’, maar dat is dan ook de bedoeling - maar wel omdat de film net te veel gepromoot werd als een nieuwe billenkletser, terwijl het hier in wezen gaat om een lichthumoristische mediathriller. We geven toe; het eerste halfuur doet moeiteloos dienst als stand-up comedy-platform voor hoofdrolspeler Williams, want op een bijzonder korte tijd vuurt hij de ene spitante oneliner na de andere af. Grappig is het uiteraard wel, maar het verhaal zal nog een drastische, maar razend interessante wending kennen.

Robin Williams speelt Tom Dobbs, een talkshow host, die het op een gegeven moment in z’n hoofd krijgt zichzelf verkiesbaar te stellen. Dobbs wil president worden, maar nooit heeft hij het gevoel dat hij kans maakt. Als hij plotseling verkozen wordt tot ‘machtigste man van Amerika’, blijkt er een fout te zijn gebeurd in het telsysteem. Het verantwoordelijke bedrijf probeert de technische storing te verdoezelen, maar werkneemster (en later ex-werkneemster) Eleanor Green (Laura Linney) doet er alles aan om Dobbs van de situatie op de hoogte te stellen. Met haar idealistische handelingen brengt ze echter haar eigen leven in gevaar.

‘Man Of The Year’ is de nieuwste film van veelzijdig cineast Barry Levinson, die zich met deze satirische en politieke dramathriller opnieuw op vertrouwd terrein bevindt - een kleine tien jaar geleden was hij immers verantwoordelijk voor de al even cynische, maar iets meer op humor gerichte Witte Huis-komedie ‘Wag The Dog’. Het scenario van ‘Man Of The Year’ is samengesteld uit genre-extremen, maar nooit voelt een plotwending geforceerd en nergens wijkt Levinson af van z’n origineel uitgangspunt. Centraal staan de verkiezingen - en de daarmee gepaarde voorbereidingen, tellingen en overwinningsfeestjes - en daaruit puurt hij zowel humor, dramatiek als spanning.

Robin Williams is briljant; na een paar zwakkere rollen in ‘R.V.’ en ‘Night At The Museum’ bewijst hij hier over een uitzonderlijke komische timing te beschikken. Ook wanneer het verhaal een serieuzere wending aanneemt, valt hij nergens door de mand. Het andere speerpunt is actrice Laura Linney - wil iemand haar eens een Oscar geven? Ingetogen, realistisch en buitengewoon overtuigend. Haar interactie met Williams is uniek. In bijrollen merken we ook schitterende vertolkingen van Christopher Walken en Jeff Goldblum op. ‘Man Of The Year’ is geen feilloze film - daarvoor is de finale misschien iets te snel afgeraffeld - maar het uitstekende acteerwerk, de scherpe uithaal naar de verkiezingsstrijd en het de uitstekende melange tussen komedie en thriller zorgen voor een prima film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray