Zoeken

The Manchurian Candidate

  • Cinevision.be/nl quoteert The Manchurian Candidate met een 4/5
  • Regisseur: Jonathan Demme
  • Cast: Denzel Washington, Liev Schreiber, Meryl Streep, Jon Voight
  • Genre: Thriller
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 17-11-2004
  • DVD: 24-03-2005
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "The Manchurian Candidate"

Twee jaar na ‘The Truth About Charlie’, een volstrekt overbodige ‘Charade’-ripoff, waagt cineast Jonathan Demme zich opnieuw aan een op het eerste zicht zinloze remake. ’s Mans geüpdatet versie van ‘The Manchurian Candidate’ is echter een razend spannende hightech-thriller, die bewijst dat Oscarwinnaar Demme het filmen nog niet verleerd is.

Kapitein Bennett Marco (Denzel Washington) slijt z’n dagen met heroïsche verhalen over z’n oorlogstijd in Koeweit en de heldendaden van z’n sergeant Raymond Shaw (Liev Schreiber). Hij slikt de nodige dosis pillen en heeft angstaanjagende fantasiedromen over wat er zich mogelijk afspeelde ten tijde van de Golfoorlog. Wanneer hij door één van z’n vroegere korporaals benaderd wordt en te weten komt dat deze er aan soortgelijke nachtmerries onderdoor dreigt te gaan, zet Marco een eenmansonderzoek in. Ondertussen blijkt de apathische en ogenschijnlijk gevoelloze oorlogsheld Shaw zich kandidaat te stellen als vice-president.

Het tempo van deze nieuwe versie is enorm strak. Ondanks z’n 130 minuten verveelt deze prent geen seconde en weet hij de kijkers moeiteloos in de ban te houden. Demme bewijst zich andermaal een begenadigd filmmaker door uit te pakken met de meest vernuftige en knap uitgekiende shots met spiegels, gangen of camera’s. Het geheel is goed doorwrocht en de puzzelstukjes passen naar het einde alsmaar beter in elkaar. Het verhaal is uiteraard gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Condon, maar toch weet scenarist Daniel Pyne het geheel naar een hedendaagse wereld te vertalen. De Koreaanse oorlog ruimt plaats voor de Golfoorlog en tijdens de aanstormende verkiezingen herkennen we meerdere knipogen naar de huidige politiek in Amerika. Het nieuwe script pakt niettemin uit met enkele geweldige dialogen, die de film beslist naar een hoger niveau tillen.

Ook de vertolkingen zijn van een imposant niveau. Denzel Washington is erg overtuigend als de getormenteerde militair en op indrukwekkende wijze weet hij de nodige emoties in de mentale en fysieke aftakeling van z’n personage te leggen. Hij wordt uitermate goed geflankeerd door een akelig vervaarlijke Liev Schreiber, die de vertolking van Laurence Harvey in het origineel ongetwijfeld overtreft. De vrouwelijke hoofdrol is weggelegd voor Meryl Streep - voor de gelegenheid als uitgekookte politica zonder beroep te doen op haar kenmerkende staaltjes van sentimentele tranerigheid. In de bijrollen is het uitkijken naar een trits aan bekende verschijningen; onder andere Jon Voight, Dean Stockwell, Jeffrey Wright, Ted Levine en Miguel Ferrer passeren de revue. Bogend op een fantastische mise-en-scène en uitmuntende vertolkingen, is ‘The Manchurian Candidate’ een imponerende, zenuwslopende politieke thriller en hét bewijs dat een remake z’n origineel kan evenaren. Een aanrader!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray