Zoeken

Manderlay

  • Cinevision.be/nl quoteert Manderlay met een 1/5
  • Regisseur: Lars Von Trier
  • Cast: Bryce Dallas Howard, Willem Dafoe, Danny Glover, Lauren Bacall
  • Genre: Drama
  • Duur: 139 minuten
  • Releasedatum: 14-12-2005
  • DVD: 18-05-2006
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Manderlay"

Lars Von Trier staat al lange tijd symbool voor stereotiepe arthousecinema; zijn films laten zich geen genre aanmeten en keer op keer probeert hij de kijker te verrassen met nieuwe invloeden. Na z’n befaamde en veelvuldig in de prijzen gevallen ‘E’-trilogie, besloot hij enkele jaren geleden van start te gaan met z’n ‘America’-trilogie. Het eerste deel uit dit drieluik is het twee jaar geleden uitgebrachte ‘Dogville’, een revolutionaire prent, die onverbiddelijk brak met alle conventies door bijvoorbeeld de afwezigheid van een uitgebreid decor (een stoel, een tafel en een bed waren zowat alles!) en het feit dat alles zich afspeelde op een plattegrond. Door z’n nieuwigheid was ‘Dogville’ tartend en intrigerend, maar knappe cinema was dit uiteraard niet.

Met ‘Manderlay’ borduurt Von Trier gezapig verder op hetzelfde elan. We schrijven het jaar 1933. De overblijvers uit Dogville trekken over de kaart van Amerika en houden halt in het dorpje Manderlay, alwaar de slavernij nog steeds niet afgeschaft is. Grace (Bryce Dallas Howard) besluit de zaken ter hand te nemen en democratie en andere moderne waarden in het dorpje te introduceren.

‘Manderlay’ is één van de meest pretentieuze films van het jaar, waarin scenarist-regisseur Von Trier alle moeite van de wereld doet om belangrijke thema’s aan te snijden, maar uiteindelijk blijft steken in een overgelopen poel van mislukte zedenpreken. Het verhaal is nergens boeiend en verschillende plotwendingen zijn zodanig aan de haren getrokken dat we onze lach niet konden bedwingen. Bovendien is ‘Manderlay’ ook weer zo’n film, die zich - het is blijkbaar mode - ontdoet van elke vorm van opbouw of schematisering. Er is geen aanloop of finale merkbaar, alles kabbelt maar aan z’n zelfde gangetje, hoewel Von Trier z’n prent onderverdeeld heeft in acht hoofdstukken. Dit vonden wij een aangenaam effect, omdat we daarmee iets hadden om af te tellen.

Bryce Dallas Howard levert een knappe vertolking af en bewijst dat haar optreden in ‘The Village’ geen toevalstreffer was, maar toch kan zij dit visueel afschuwelijk lelijke onding niet redden. Alle overige acteurs - waaronder gevestigde waarden als Willem Dafoe, Danny Glover en Lauren Bacall - blijken plotseling niet meer over enig acteertalent te beschikken en rammelen hun tekst af als ware het een boodschappenlijstje. ‘Manderlay’ is zonder twijfel één van de slechtste films van het jaar!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray