Zoeken

The Manhattan Project

  • Cinevision.be/nl quoteert The Manhattan Project met een 3/5
  • Regisseur: Marshall Brickman
  • Cast: John Lithgow, Christopher Collet, Cynthia Nixon
  • Genre: Thriller
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-09-2005
  • Distributeur DVD: MGM Home Entertainment
Bekijk de cover van de film "The Manhattan Project"

De jaren tachtig stonden bekend omwille van hun onderhoudende, edoch clichématige actiekomedietjes, waarin bovendien één of andere tiener de hoofdrol speelde. Na plezierige, maar verwaarloosbare filmpjes als ‘War Games’ en ‘Firstborn’, was er in 1986 de release van ‘The Manhattan Project’, een onbenullige, deels vermakelijke sciencefictionthriller die moeiteloos in eerder genoemd rijtje thuishoort.

Ondanks z’n jeugdige leeftijd, is Paul (Christopher Collet) een wetenschappelijk genie. Al snel heeft hij door dat er in het lab van Mr. Mathewson (John Lithgow), de kersverse vriend van z’n moeder, geen lasers ontwikkeld worden, maar dat de hele fabriek een dekmantel is voor een atoombomproductie. Met de bedoeling om de zaak in het nieuws te brengen, besluiten Paul en zijn vriendin Jenny (Cynthia Nixon) in te breken in de fabriek, wat plutonium te stelen om daar vervolgens zelf een bom van te maken om deel te nemen aan een belangrijke wetenschapswedstrijd. Het leger krijgt echter lucht van Pauls plannen en zet een razende achtervolging in. Het is aan Dr. Mathewson om hem te redden en te voorkomen dat de aarde ten onder gaat aan een verschroeiende explosie.

De grootste misser aan ‘The Manhattan Project’ is de regie van Braziliaans cineast Marshall Brickman, die z’n film duidelijk niet onder controle heeft. Z’n regie is eens snel en opwindend en dan weer gelaten en slepend. Hierdoor raak je nooit echt bij het verhaal betrokken en schiet de weliswaar spetterend in beeld gebrachte finale ruimschoots z’n doel voorbij. Dat het verhaaltje bolstaat van de onwaarschijnlijkheden, zien we graag door de vingers; tenslotte is het een typisch kenmerk van dit genre. John Lithgow is prima op dreef als dubbelzinnige wetenschapper, wat dan weer niet gezegd kan worden van Christopher Collet, een toenmalige rijzende ster die nooit z’n potentieel heeft weten te verzilveren. ‘The Manhattan Project’ is geen slechte film, maar uit een bekwamere regisseur had hij beslist heel wat voordeel kunnen doen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray