Zoeken

Manipulation

  • Cinevision.be/nl quoteert Manipulation met een 1/5
  • Regisseur: Marcel Langenegger
  • Cast: Ewan McGregor, Hugh Jackman, Michelle Williams
  • Genre: Thriller
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum: 08-10-2008
  • Distributeur: Belga Films
Bekijk de cover van de film "Manipulation"

“Heb je iets te doen vanavond?”, dixit een zwoele vrouwenstem aan de andere kant van de lijn als Jonathan (Ewan McGregor), een schuchtere auditeur, de gsm van Wyatt (Hugh Jackman) beantwoordt, een vlotte advocaat met wie hij aan de praat raakte in het bedrijf dat hij aan het doorlichten is. Jonathan heeft niets te doen, en besluit op de uitnodiging in te gaan. Voor hij het goed en wel beseft - Wyatt heeft zijn telefoon niet zomaar toevallig verwisseld met die van Jonathan - maakt de eertijds verlegen accountant deel uit van een seksclub, waarvan de leden anoniem daten via een simpel telefoontje, waarbij plaats en uur afgesproken wordt. Jonathan, die het in het prille begin best vermakelijk vindt en zijn flirtachterstand in een mum van tijd tracht in te halen, maakt bij één van die afspraakjes kennis met een blond meisje S. (Michelle Williams), die hij al eerder tegen het lijf liep op z’n dagelijkse metrorit richting werk. Hij wordt verliefd en S. - de club is anoniem, weet je wel - is niet ongevoelig voor zijn charmes, maar snel blijkt dat Wyatt met haar onder één hoedje speelt. Jonathan wordt een pion in een levensgevaarlijk spel met als inzet twintig miljoen dollar.

Hoe de vork precies in de steel zit, laten we u liever zelf ontdekken, maar de kans is groot dat u, net als wij, al lang niet meer geïnteresseerd bent als de traditionele climax met de grote onthullingen aanbreekt. De spanningsboog die van ‘Manipulation’ een snedige thriller had kunnen maken, legt namelijk heel snel het loodje en de ongeloofwaardige plottwisten zijn al gauw niet meer op één hand te tellen. Scenarist Mark Bomback, die eerder de vierde ‘Die Hard’-film schreef, heeft goed naar Adrian Lyne (de erotiek) en Alfred Hitchcock (de identiteitswissel) gekeken, maar bewijst dat een idee alleen niet voldoende is. In hun handen had deze prent wellicht een meer gedreven genrefilm kunnen worden, maar debutant Marcel Langenegger slaagt er nergens in een beklijvende set piece uit zijn ongetalenteerde mouw te schudden.

Elke acteur heeft op zijn palmares wel een paar films die hij liever niet had gemaakt of die hij zo snel mogelijk weer wil vergeten. Bij Ewan McGregor en Hugh Jackman, twee prima acteurs die deze film een uitstraling en de kijker een verwachting geven die hij nooit kan inlossen, komt ‘Manipulation’ daar beslist voor in aanmerking. Beide acteurs lopen slaapwandelend doorheen het beeld en zitten gevangen in personages die zo uit de handleiding van clichéthrillers gelicht zijn. Jackmans karakter slaagt er dan misschien in om dat van McGregor te manipuleren, maar als kijker weten we wel beter.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray