Zoeken

Mar Adentro

  • Cinevision.be/nl quoteert Mar Adentro met een 2/5
  • Regisseur: Alejandro Amenabar
  • Cast: Javier Bardem, Belen Rueda, Lola Dueñas
  • Genre: Drama
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum: 02-02-2005
  • DVD: 11-08-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Mar Adentro"

Het siert Spaans cineast Alejandro Amenabar dat hij na het succesvolle ‘The Others’ niet voor het grote geld kiest, maar een kleinschalig filmpje draait in eigen land. Het siert hem bovendien dat hij na z’n geslaagde uitstapjes in het thrillergenre - zie ook het razend spannende ‘Tesis’ en het intrigerende ‘Abre Los Ojos’ - z’n eigen stijl volledig overboord gooit en kiest voor een op de gevoelens spelend melodrama. Maar wat een schijnheiligheid om dit van plat Hollywoodsentiment bolstaande - het woord tearjerker borrelt spontaan op uit ons keyboard - euthanasiedrama te verkopen als een minzame, integere film. Want uiteindelijk borduurt ‘Mar Adentro’ rustig verder op alle bestaande, Amerikaanse filmformules, waar gevoelens fake zijn, de karakters eendimensionaal en hevige emoties door middel van een ultrakleffe soundtrack in beeld gebracht worden.

Tussen deze wildgroei aan valse emoties wil Amenabar, die met deze oeverloos sentimentele prent reeds verschillende prijzen in ontvangst mocht nemen, het overigens waar gebeurde verhaal vertellen van Ramon Sampedro (Javier Bardem), een vanaf de nek verlamde vijftiger die zich het liefst van al van het leven zou beroven maar hier volgens de Spaanse wetgeving niet het recht toe heeft.

Met uitzondering van Ramons personage, zijn de verschillende karakters redelijk onuitgewerkt en hebben we van sommigen nog steeds geen idee wat hun uiteindelijke band was met het hoofdpersonage. Ze komen af en toe langs z’n huis, maar nooit komen we veel te weten over hun doeleinden of eigen overtuigingen. Bovendien bevindt ‘Mar Adentro’ zich vaak op het randje van het surrealisme; de film bevat twee, oermelige droomsequensen, waarin Ramon zich voorstelt wel te kunnen bewegen - de brave man meent zelfs te kunnen vliegen. Alle klefheid op een stokje, mag ‘Mar Adentro’ dan wel bogen op een sublieme vertolking van Javier Bardem (huilen met de glimlach was nooit zo mooi!), al bij al gaan we nooit echt meeleven met de hoofdpersonages. Een gemiste kans!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray