Zoeken

The Matador

  • Cinevision.be/nl quoteert The Matador met een 1/5
  • Regisseur: Richard Shepard
  • Cast: Pierce Brosnan, Greg Kinnear, Hope Davis
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 01-02-2006
  • DVD: 23-11-2006
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Matador"

Geef toe: vooraleer hij als James Bond wereldwijd miljoenen mensen naar de bioscoop trok, was Pierce Brosnan een nobody. Z’n filmografie bestond uit niets anders dan ordinaire actiefilmpjes en hij was nauwelijks op het grote scherm te bewonderen. Maar ook tijdens en na z’n Bond-periode is Brosnan blijven aantreden in onnozele tussendoortjes. Het enige verschil is dat die projecten wel in de biosprogrammatie opgenomen werden.

‘The Matador’ is dan ook een merkwaardige carrièremove van de Ierse acteur, want als vuilgebekte huurmoordenaar haalt hij af en toe scherp uit naar z’n Bond-verleden. Nota bene de films die hem gebracht hebben waar hij nu staat. En mocht deze kritiek dan af en toe grappig zijn, dan zouden we deze zet nog door de vingers kunnen zien, maar ‘The Matador’ blijkt niet meer te zijn dan een opgeblazen egoproject. Brosnans personage spuit non-stop vunzige one-liners, is verslaafd aan alcohol, heeft uitsluitend interesse in seks - en meerbepaald met minderjarige meisjes - en heeft te kampen met een zenuwinzinking.

Het eerste halfuurtje lokt deze pose - want laat ons eerlijk zijn, meer dan een gimmick is dit niet! - nog af en toe een spontane glimlach uit, maar daarna begint het onherroepelijk te vervelen. Het probleem is vooral dat scenarist-regisseur Richard Shepard z’n volledige film ophangt aan Brosnans vertolking, zonder verder aandacht te besteden aan een degelijke karakteruitwerking (Shepard beperkt zich uitsluitend tot het oppervlakkige!) of interessant verhaal. ‘The Matador’ kent geen traditioneel verhaalverloop; er is geen opbouw, evolutie of ontknoping. In wezen gaat deze anderhalf uur durende klaagzang helemaal nergens over.

In de schaduw van Brosnan acteren een hele reeks interessante acteurs, die er jammer genoeg uitsluitend bijlopen als aangevers. Greg Kinnear is een veel beter acteur dan Brosnan, maar krijgt nauwelijks enige kans om zich te ontplooien. Zo ook de getalenteerde Hope Davis, die laatst veel beter uit de verf kwam in ‘The Weather Man’ en ‘Proof’. In nog onbeduidendere bijrollen is het uitkijken naar Dylan Baker en Philip Baker Hall, die helemaal verwaarloosd worden. ‘The Matador’ wordt omschreven als een buddykomedie zonder actie. Jammer genoeg ook zonder humor.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray