Zoeken

Match Point

  • Cinevision.be/nl quoteert Match Point met een 4/5
  • Regisseur: Woody Allen
  • Cast: Scarlett Johansson, Jonathan Rhys-Meyers, Emily Mortimer
  • Genre: Thriller
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum: 09-11-2005
  • DVD: 07-09-2006
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Match Point"

Bijna niemand die zoveel films draait als de bebrilde Joodse cineast Woody Allen. Toen bleek dat niemand nog in z’n projecten wilde investeren, verkaste hij naar Londen - om z’n nieuwbakken financiers te bedanken draaide hij maar liefst z’n beste film in jaren. Z’n nieuwe muze is de twintigjarige Hollywoodnimf Scarlett Johansson, die inmiddels ook gecast werd voor de hoofdrol in z’n aanstormende komedie. In ‘Match Point’ speelt ze de rol van Nola Rice, een onverbiddelijke femme fatale, die verwarring zaait in het leven van een gladde Ierse jongen (Jonathan Rhys-Meyers), die zich via talrijke omwegen opwerkte tot in de exquise kringen van de Engelse bourgeoisie.

Voor de zoveelste keer bewijst Johansson moeiteloos de meest getalenteerde actrice van het moment te zijn. Haar vertolking is bijzonder genuanceerd en ze weet zowel ingetogen als uitbundige emoties op uitstekende wijze te vatten. Opvallend is ook het sterke weerwerk dat ze krijgt van tegenspelers als Jonathan Rhys-Meyers en Emily Mortimer. Mortimer bewees in het verleden al sterk voor de dag te kunnen komen, maar van Rhys-Meyers hadden we tot op heden nog steeds geen echt teken van talent gekregen. Hij speelt een atypisch Woody Allen-personage en doet dit erg overtuigend en natuurlijk.

Maar hoe goed de acteurs ook mogen zijn, het is Woody Allen die de show steelt. Z’n scenario is veelgelaagd en gebalanceerd; wat start als een frisse, zelfs ongemeen charmante romantische komedie ontaardt gaandeweg in een tergend spannende en niet te versmaden psychologische thriller. Bovendien lardeert Allen zijn verhaal naar eeuwoude traditie met enkele briljante cynische uithalen en verwijst hij eens te meer naar z’n favoriete literatuur.

Het enige dat we Allen lichtjes kunnen verwijten is dat naast z’n twee hoofdpersonages het gros van de karakters ietwat magertjes uitgewerkt zijn. Zo krijgen Emily Mortimer en Brian Cox voldoende schermtijd, maar overstijgen hun personages niet echt de typische clichés. Hoe Allen met z’n karakters omspringt, gebeurt echter met zoveel zorg en oog voor detail dat we hem deze kleine misstap graag door de vingers zien. ‘Match Point’ beschikt over fantastische acteurs, een vakkundige regisseur en bovendien een tot in de puntjes uitgekiend scenario. Met andere woorden game, set, match!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray