Zoeken

4 Months, 3 Weeks And 2 Days

  • Cinevision.be/nl quoteert 4 Months, 3 Weeks And 2 Days met een 3/5
  • Regisseur: Cristian Mungiu
  • Cast: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu
  • Genre: Drama
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: 19-09-2007
  • DVD: 26-05-2008
  • Distributeur: Imagine Film Distribution
  • DVD: Filmfreak Distributie
Bekijk de cover van de film "4 Months, 3 Weeks And 2 Days"

Het was fijn vertoeven op de Croisette. Met toppers als ‘Zodiac’, ‘Death Proof’, ’No Country For Old Men’, ‘We Own The Night’ en ‘Le Scaphandre Et Le Papillon’ lag de lat tijdens de 2007-editie van Filmfestival van Cannes zeer hoog, maar toch was het de op het eerste gezicht zeer bescheiden Roemeense productie ‘4 Months, 3 Weeks And 2 Days’ die met de fel begeerde Gouden Palm aan de haal ging. Terecht? Niet helemaal. Deze verdienstelijke mix tussen cinema vérité en zenuwslopende suspense mag dan wel een degelijke film zijn, om van een echt meesterwerk te kunnen spreken, is het niveau net iets te wisselvallig.

Het begint nochtans ijzersterk. Anno 1987 (twee jaar voor de val van Ceausescu) maken we kennis met de vriendinnen annex roommates Otilia (Anamaria Marinca) en Gabita (Laura Vasiliu), die beiden aan de universiteit van Boekarest studeren en samen een studentenflatje delen. Gabita is echter zwanger - de 4 maanden, 3 weken en 2 dagen uit de titel - en wil een abortus laten uitvoeren. Volgens het strafwetboek is dat niet toegelaten, dus moet ze via een alternatieve weg haar doel bereiken. Ze krijgt hulp van Otilia, die een groezelige hotelkamer regelt en gedurende het proces - deze film speelt zich enkel af tijdens een dag en nacht - zoveel mogelijk aan de zijde van haar vriendin tracht te blijven. Als de mannelijke dokter (of wat daarvoor moet doorgaan) ontdekt dat Gabita gelogen heeft over haar zwangerschap - ze sprak zelf maar over 2 maanden ver - wil hij een betere compensatie. En dan heeft hij het niet over geld.

Opvallend in ‘4 Months, 3 Weeks And 2 Days’ is de toewijding van Otilia (het eigenlijke hoofdpersonage) voor haar vriendin en hoe zij er alles aan probeert te doen om de abortus te laten plaatsvinden. Het realistische karakter vind je overigens niet alleen terug in de nauwkeurig geschetste karakters, maar ook in de statische beeldvoering van cineast Cristian Mungiu, die z’n camera vaak lange tijd gefocust houdt op eenzelfde punt, waardoor je ook als kijker bevangen wordt door de benepen situatie waarin de twee vriendinnen zich bevinden. Het eerste uur bouwt zich op als een beklemmende thriller en de scènes in de hotelkamer zijn akelig en fascinerend tegelijkertijd.

In z’n tweede deel verliest Mungiu echter de greep op z’n eigen verhaal. Te veel overbodige scènes passeren de revue en de bloedstollend bedoelde scène waarin Otilia de foetus van Gabita ’s nachts probeert te dumpen werken veeleer op de zenuwen dan dat ze ons echt bij de lurven grijpen. De wel erg donkere fotografie en het warrige camerawerk zijn daarvan de voornaamste schuldige. ‘4 Months, 3 Weeks And 2 Days’ maakt dus uiteindelijk vooral indruk tijdens z’n straffe eerste luik. Daaruit blijkt dat dit abortusdrama - de film verliest op het einde te vaak z’n spankracht om van een thriller te kunnen spreken - een parel had kunnen zijn.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray