Zoeken

The Matrix

  • Cinevision.be/nl quoteert The Matrix met een 4/5
  • Regisseurs: Andy Wachowski, Larry Wachowski
  • Cast: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 136 minuten
  • Releasedatum: 07-07-1999
  • DVD: 12-12-2001
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Matrix"

Neo (Keanu Reeves) leidt overdag een bestaan als computerprogrammeur. 's Nachts maakt hij in de cyberwereld naam als hacker. Zijn nachtelijke bezigheden brengen hem in contact met een stel gelijkgestemden die hem de ogen wil openen. De wereld is een illusie, houden zij vol. Wat de mensheid voor werkelijkheid houdt, is eigenlijk een computergegenereerde illusie bedoeld om te maskeren dat mensen dienst doen als batterijen voor computerprogramma's. (Haalt u gerust even adem.) De bende cyberguerrillero's wil Neo inlijven in hun strijd tegen de bits en bytes. Zij zijn op zoek naar een strijder wiens krachten die van de computers overstijgen: The One.

Wees niet ongerust als u niet meteen weg bent met de plot van ‘The Matrix’. Het verhaal is een tikkeltje confuus en paranoïde. Maar uiteindelijk is ook Keanu Reeves - wiens hersencellen naar gewoonte op surfer dude-niveau draaien - ermee weg. De échte toekomst blijkt een plek waar échte mensen op drabbige pap overleven en continu op hun hoede zijn voor metalen en digitale monsters. Toch vinden ze tijd om modieuze outfits en dito wapens uit te kiezen. De enscenering is blits en duister, de acteerprestaties zijn op niveau (met speciale vermelding voor Carrie Anne Moss als de cyberbabe Trinity) en de regie is gedurfd.

De hele cast doorliep een intensieve opleiding gevechtstechnieken. Dankzij allerhande hoogtechnologische foefjes lijkt het alsof ze deze vaardigheden in het luchtledige beoefenen. Aangezien de wereld een illusie is, zijn ook zwaartekracht en bewegingsleer er niet van toepassing. Cool, van die flitsende airborne kung fu in fast forward. Adembenemend hoe van de ene wolkenkrabber naar de andere gesprongen wordt. De actiescene waarin Neo en Trinity het hol van de leeuw binnenwandelen en de boel aan flarden schieten is tot op heden ongeëvenaard.

Joris Van Droogenbroeck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray