Zoeken

Me And You And Everyone We Know

  • Cinevision.be/nl quoteert Me And You And Everyone We Know met een 4/5
  • Regisseur: Miranda July
  • Cast: Miranda July, John Hawkes, Miles Thompson
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum: 18-01-2006
  • DVD: 13-06-2006
  • Distributeur: ABC Distribution
  • DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Me And You And Everyone We Know"

Je kent ze wel, die Amerikaanse indiefilms; meer dan de helft is om verticaal te klasseren, maar af en toe duikt er eentje op die op succesvolle wijze langsheen prestigieuze festivals toert en op die manier bij het filmkijkend publiek in de kijker komt. Of ‘Me And You And Everyone We Know’, een ontroerend, tragikomisch en vooral razend origineel coming of age- en relatiedrama, z’n plaatsje zal veroveren in de harten van het bioscoopminnend publiek uit de Lage Landen is natuurlijk de vraag. Feit is dat we in tijden niet meer zo gepakt waren door een film als door dit unieke en wonderbaarlijk geschreven kleinood.

Qua verhaal richt debuterende regisseuse-scenariste Miranda July, die bovendien ook één van de hoofdrollen voor haar rekening neemt, zich zowel op de ontluikende romance tussen de labiele schoenverkoper Richard (John Hawkes) en de onzekere, maar levenslustige videokunstenares Christine (Miranda July) als op de ontluikende seksuele gevoelens van Richards zonen Peter (Miles Thompson) en Robby (Brandon Ratcliff), die beiden terechtkomen in een wereld van experimenterende tienermeisjes en cyberseks.

Hoewel ‘Me And You And Everyone We Know’ in essentie erg romantisch is, is de prent nergens kleverig en maakt July nergens gebruik van de traditionele clichés. En hoewel ze als scenariste zodanig haar best doet om alle mogelijke valkuilen uit de weg te gaan, voelt de prent nergens kunstmatig of arty farty aan. We maken kennis met echte mensen, die met echte dagdagelijkse problemen af te rekenen hebben. Ook leuk is dat July haar personages niet opvoert als mensen met een rechtlijnige visie, maar wel als eeuwige twijfelaars, die nooit weten welke houding ze in welke situatie moeten aannemen. Haar verhaal kent een duidelijke opbouw, maar pakt uit met een verrassende, maar vertederende finale.

Het acteerwerk van zowel manusje-van-alles Miranda July als van John Hawkes zijn van bijzonder hoog niveau. Hoewel ze beiden personages vertolken die op het eerste zicht niet bij elkaar passen, voel je in hun vertolkingen hoe de twee karakters langzaam maar zeker naar elkaar toegroeien. En net zoals in een echte relatie gaat dit met horten en stoten. Er zijn geen gepaste woorden om de gevoelens te omschrijven, die we hadden na het bekijken van ‘Me And You And Everyone We Know’. Het enige wat we kunnen is deze charmante en innemende prent aanraden aan iedereen die het horen wil. Allen daarheen!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray