Zoeken

The 4400: The Complete Series

  • Cinevision.be/nl quoteert The 4400: The Complete Series met een 3/5
  • Regisseurs: o.a. Scott Peters, René Echevarria, etc.
  • Cast: Joel Gretsch, Jacqueline McKenzie, Patrick Flueger
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 2019 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-10-2008
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "The 4400: The Complete Series"

Als het van producerende studio CBS Paramount Network afhing, was er initieel maar één reeks van ‘The 4400’ geweest. Tenminste, dat was het opzet dat de makers voor ogen hadden toen ze hun episch opgezette sciencefictionavontuur aanvatten. Vijf afleveringen van hoop en al een uurtje vormen dan ook het volledige eerste seizoen, toen nog beschouwd als de volledige reeks. Het publiek besliste er evenwel anders over en de sterke kijkcijferresultaten volstonden om er meteen enkele vervolgen aan te breien. De complete serie - vier seizoenen, waarvan de laatste drie elk dertien episodes tellen - is nu verkrijgbaar in een mooie verzamelbox, een collector’s item voor de sciencefictionliefhebber.

‘The 4400’ vangt aan met een kanjer van een mysterie: uit een gigantische lichtbol verschijnen op een blauwe maandag 4400 mensen, die gedurende de zestig voorbije jaren allemaal vermist raakten. De één nog maar twee jaar, de ander al meer dan vijftig. Allen zijn ze terug in dezelfde fysieke toestand (leeftijd, uiterlijk, etc.) als ze zoveel jaren eerder verdwenen. De NTAC (ofte, voluit: National Threat Assessment Command), een afdeling van de staatsveiligheid, wordt belast met het onderzoek. De zaak komt in handen van het duo Tom Baldwin (Joel Gretsch) en Diana Skouris (Jacqueline McKenzie) die beiden niet weten hoe hun speurtocht aan te vatten. Tom is overigens niet geheel onpartijdig. Z’n neef Shawn (Patrick Flueger) maakt deel uit van de 4400 teruggekeerden en zijn zoon Kyle (Chad Faust) was getuige van diens verdwijning drie jaar eerder en belandde sindsdien in een coma. Het onderzoek wordt er niet eenvoudiger op als blijkt dat de 4400 diverse moeilijkheden kennen zich aan te passen aan de maatschappij zoals ze die niet meer kennen én dat sommigen onder hen over gaven beschikken die ze soms zelf niet eens meester kunnen. Wat initieel lijkt op een reeks waarin elke aflevering een ander lid van de 4400 de aandacht naar zich toe mag trekken, ontaardt al vlug in een beklijvende brok scifi waarin de rode draad nooit op het achterplan verdwijnt.

Toegegeven, de vergelijkingen met ‘The X-Files’ liggen voor de hand. Ook daar ging het om een koppel onderzoekers, een man en vrouw tussen wie de makers in eerste instantie een romantische geladenheid creëren. Dat is hier gelukkig minder het geval, waardoor bedenkers en genrekenners Scott Peters (‘The Outer Limits’) en René Echevarria (‘Star Trek’) zich voluit kunnen focussen op de ontwikkelen omtrent de 4400. De hoofdverhaallijn dus, die een extra intrigerende boost krijgt met de komst van Jordan Collier (een rol van Billy Campbell), eveneens één van de vele returnees die met zijn onmetelijke fortuin een centrum voor de 4400 uit de grond stampt. Een centrum dat snel meer blijkt dan een ontmoetingsplaats om ervaringen uit te wisselen en dat doorheen de seizoenen een belangrijke rol zal blijven spelen.

‘The 4400’ scoort ook punten wat betreft karakterontwikkeling. In de eerste reeks bijvoorbeeld ligt het tempo niet altijd even hoog, maar dat laat de personages voldoende toe te ademen en hun plaats in het verhaal op te eisen. En tevens laat het ons toe om met hun lot betrokken te raken. De gaven die worden opgevoerd variëren echter wel van intrigerend tot ronduit onnozel, al houden Peters en Echevarria het freakshow-gehalte gelukkig laag. Fans van sciencefictionseries merken parallellen op met de populaire meer op actie gerichte reeks ‘Heroes’, maar houd dan vooral in het achterhoofd dat ‘The 4400’ eerst met deze ideeën op de proppen kwam. Origineel is deze serie dus zeker en vast, ook al laten de makers vanaf seizoen drie af en toe de teugels vieren wat betreft kwaliteit. Gelukkig zijn ze wel zo verstandig om de hongerige kijkbuisfan steeds te trakteren op voldoende antwoorden, die aan het einde van elk seizoen steeds enkele mysteries ophelderen en alweer nieuwe creëren, die je doen smachten naar het vervolg.

Na vier seizoenen hield de reeks op te bestaan. Volledig onverwacht, wat meteen ook het open einde verklaart. Niettemin zeer aan te raden voor de genreliefhebber.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray