Zoeken

Mercury Rising

  • Cinevision.be/nl quoteert Mercury Rising met een 2/5
  • Regisseur: Harold Becker
  • Cast: Bruce Willis, Alec Baldwin, Kim Dickens
  • Genre: Thriller
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-08-2007
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Mercury Rising"

Bruce Willis heeft zich nooit laten typecasten; al na ‘Die Hard’ was hij vastbesloten niet in het stramien van de actiehelden terecht te komen. Toen hij halfweg de jaren negentig met onder andere ‘Pulp Fiction’ en ‘Twelve Monkeys’ bewees dat ook serieuzere rollen hem als gegoten lagen, achtte hij de tijd rijp om ook in actiefilms psychologisch getormenteerde personages te vertolken. Aan één van die karakters gaf hij gestalte in ‘Mercury Rising’, een voorspelbare en weinig opmerkelijke thriller van Harold Becker.

Na een mislukte undercoveroperatie wordt FBI-agent Art Jeffries (Bruce Willis) als zondebok aangeduid en wordt hij opgezadeld met saaie kantoorjobjes en slepende stakeout-operaties. Na een dubbele moord, wordt Jeffries belast met de zoektocht naar de negenjarige autistische zoon des huizes Simon (Mike Hughes). Wanneer hij de jongen weet te redden uit een nieuwe aanslag, besluit Jeffries op de vlucht te slaan met Simon.

Hoewel het verhaaltje opgebouwd is uit clichématige plotwendingen en dito karakteruitdieping, weet cineast Becker hier en daar toch nog een leuke thrillerscène te creëren - de ziekenhuisachtervolging is een staaltje van klassiek filmmaken, maar is daarom nog niet minder effectief. Ook is het laatste halfuur beslist spannende cinema, dat spijtig genoeg uitdraait op een finalesisser. De manier waarop de uiteindelijke bad guy uit het verhaal verdwijnt is onnozel en gespeend van elke vorm van geloofwaardigheid. Bruce Willis speelt een onevenwichtig personage en zorgt hiermee veeleer voor enkele saaie intermezzo’s dan voor interessante, dramatische scènes. Alec Baldwin is volstrekt onovertuigend als tegenstander; niet omdat de man slecht acteert, maar omdat Becker hem op de meest ongepaste momenten ten tonele laat verschijnen en hem bovendien de meest stupide zaken laat uitvoeren. Veel meer dan een ’We have to catch them!’ heeft Baldwins personage immers niet te vertellen. ‘Mercury Rising’ is één van die zogeheten dramatisch uitgewerkte actiethrillers die zo kenmerkend waren voor de tweede helft van de jaren negentig. Goede bedoelingen, matige uitwerking.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray