Zoeken

Joyeux Noël

  • Cinevision.be/nl quoteert Joyeux Noël met een 1/5
  • Regisseur: Christian Carion
  • Cast: Diane Kruger, Daniel Brühl, Gary Lewis
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum: 30-11-2005
  • DVD: 17-05-2006
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Joyeux Noël"

De Frans-Duits-Engelse coproductie ‘Joyeux Noël’ (ook bekend als ‘Merry Christmas’) speelt zich af in de levensbedreigende loopgraven ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het is kerstavond en zowel de Duitse, Franse als Engelse soldaten besluiten een staakt-het-vuren in te roepen en tijd te maken voor een feeststemming en multiculturele gezelligheid.

Christian Carion, bekend van de Franse hitkomedie ‘Une Hirondelle A Fait Le Printemps’, houdt er een lijzige en vooral saaie regie op na; ’s mans lange shots werken naarmate de prent vordert alsmaar meer op de zenuwen en het feit dat hij zich hoofdzakelijk beroept op traditionele vaste camerastandpunten komt de film ook niet ten goede. Au contraire, het zorgt ervoor dat ‘Joyeux Noël’ de uitstraling heeft van een ordinaire tv-film, waarin het ene stereotiep het andere opvolgt. Bovendien raakten we de tel kwijt hoeveel keer Carion z’n verhaal onderbreekt voor een zoveelste muzikaal intermezzo, waarin één van de hoofdpersonages één of andere bekende schlager uit zijn of haar jankende mouw schudt.

Uiteraard wil Carion daarmee een belangrijk aspect van z’n weinig fascinerende concept (muzikale gezelligheid in de oorlog!) accentueren, maar toch had de brave man dit veel subtieler en vooral origineler kunnen aanpakken. Nu lijken het telkens voorgeprogrammeerde pauzes, die de kijker op termijn danig zullen irriteren. Nog een minpunt aan ‘Joyeux Noël’ is z’n opzet; de film heeft geen duidelijke opbouw en kent ook helemaal geen treffende finale - hij moddert maar wat aan en heeft in essentie bitterweinig te vertellen.

Voor de cast deed Carion een beroep op een bont allegaartje diverse nationaliteiten, waarbij vooral de Duitse sterren Diane Kruger, bekend uit ‘Troy’ en het onderschatte ‘Wicker Park’, en ‘Good Bye, Lenin’-acteur Daniel Brühl opvallen. In het Engelse kamp is het uitkijken naar bijrolacteur Gary Lewis en bij de Fransen valt ons oog dan weer vooral op Guillaume Canet. ‘Joyeux Noël’ kent slechts één geslaagde grap, beroept zich op eeuwenoude schmaltz en is te weinig uitgediept. Niet meteen de eigenschappen voor een film, die in de eerste plaats een tragikomische oorlogsfilm pretendeert te zijn!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray