Zoeken

Midnight Meat Train

  • Cinevision.be/nl quoteert Midnight Meat Train met een 2/5
  • Regisseur: Ryuhei Kitamura
  • Cast: Bradley Cooper, Leslie Bibb, Vinnie Jones, Brooke Shields
  • Genre: Horror
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 05-11-2008
  • DVD: 25-02-2009
  • Distributeur: KFD
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Midnight Meat Train"

Controverse alom in Nederland toen de distributeur zélf vroeg om aan ‘The Midnight Meat Train’ een leeftijdsgrens van 18 jaar toe te kennen in plaats van de gebruikelijke 16 jaar. Uiteindelijk werd op die vraag niet ingegaan, maar het feit dat ze gesteld werd, wekt op z’n minst interesse.

Deze op een short story van Clive Barker gebaseerde horrorfilm blijkt echter niet de alles verpletterende mokerslag te zijn die te verwachten viel, al is het wel een zeer gestileerde en uiterst sfeervolle genrefilm, die echter te weinig vlees aan het lijf heeft om anderhalf uur te beklemmen. Aan het roer van deze huiverprent staat Ryuhei Kitamura (o.a. ‘Azumi’, ‘Versus’, ‘Sky High’), die bij de liefhebbers van Oosterse actiecinema wellicht een belletje zal doen rinkelen. Dat hij weet hoe een camera te bedienen, bewees hij al in z’n thuisland en ook bij z’n eerste wapenfeit in Amerika valt de sfeervolle beeldvoering op.

Hij zoomt in op Leon Kauffman (Bradley Cooper), die droomt van een carrière als kunstfotograaf. Als de beste vriend van z’n vriendin ‘m introduceert bij Susan Hoff (Brooke Shields), een vooraanstaande galeriehoudster, geeft die hem de tip meer lef te kweken. Een raad die Leon iets te nauw ter hart neemt. In zijn tocht doorheen de donkerste krochten van de stad - zijn studieobject - komt hij alzo namelijk een seriemoordenaar op het spoor, die zijn arme slachtoffers attaqueert, met hamer en kapmes te lijf gaat en uiteindelijk fileert op de laatste metro richting het eindstation. Waar een normaal mens zijn heil al lang bij de plaatselijke autoriteiten zou zoeken, raakt Leon evenwel helemaal gefascineerd door de killer, die hij volgt tot in die nachtelijke metro. Met gevaar voor eigen leven.

Dat we al van bij de start weten hoe de vork in de steel zit en wie het bloedvergieten aanricht, staat Kitamura toe om zich ten volle op de vormgeving te concentreren. Dat is eraan te zien, want ‘The Midnight Meat Train’ kent een paar vakkundig ingeblikte kippenvelmomenten, die de haren ten hemel doen rijzen en die spelen zich niet eens allemaal af in de metro zelf (de scène in het slachthuis is majestueus!). Het probleem dat echter iets over halfweg begint te rijzen, is dat hoe fraai het er allemaal uitziet het verhaal uiteindelijk nergens lijkt heen te gaan. Het psychologisch getormenteerde hoofdpersonage handelt in clichés - net zoals de nevenkarakters die louter als aangevers fungeren - en de moordenaar, met bravoure gespeeld door Vinnie Jones die over de juiste looks beschikt, krijgt helemaal geen uitwerking. Dat laatste is bewust, blijkt uit de alles ophelderende finale, maar tegen dan is het al te laat. De twist die Barker nog uit zijn pen schudde - dan wel typisch aan zijn stijl - werkt niet en weet aan deze style over substance-horror niet de extra impuls te geven die hij zo broodnodig heeft.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray