Zoeken

Million Dollar Baby

  • Cinevision.be/nl quoteert Million Dollar Baby met een 5/5
  • Regisseur: Clint Eastwood
  • Cast: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman
  • Genre: Drama
  • Duur: 137 minuten
  • Releasedatum: 30-03-2005
  • DVD: 13-10-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Million Dollar Baby"

Het ziet er niet naar uit dat de inmiddels 74-jarige Clint Eastwood rap aan stoppen zal denken. Amper een jaar na z’n meesterlijke, met twee Oscars bekroonde, ‘Mystic River’, zorgt hij opnieuw voor opschudding met ‘Million Dollar Baby’, een aangrijpend drama, dat sterk op de gevoelens van de kijker poogt te spelen. Eastwood tekent hiermee voor z’n vijfentwintigste film als regisseur, maar kruipt naar goede gewoonte ook in de huid van het hoofdpersonage, fungeert als voornaamste producer en componeerde bovendien de toepasselijke, melancholische soundtrack.

Hij speelt de rol van Frankie Dunn, eigenaar van een weinig succesvolle boksclub en in het verleden trainer van enkele internationale toppers. Als de arme, maar hoopvolle en inmiddels 31-jarige Maggie (Hilary Swank) hem vraagt haar te trainen, weigert hij. Door enkele financiële tegenslagen en een persoonlijke, emotionele strijd, besluit hij af te stappen van z’n mantra (’I don’t train girls!’) en waagt ie z’n kans met de levenslustige en gemotiveerde boksster in wording.

Hoewel ‘Million Dollar Baby’ op het eerste zicht een vrouwelijke bewerking van het klassieke ‘Rocky’-verhaal lijkt, is niets minder waar. Eastwoods nieuwste pakt uit met een fantastisch, met enkele terloopse grapjes doorspekt, scenario en doet meer dan eens een beroep op de empathie van de toeschouwer. Niet alle verhaallijnen zijn even duidelijk uitgewerkt, maar op dik twee uur tijd raken we echt vertrouwd met de verschillende hoofdpersonages en zijn we begaan met hun lotgevallen. Op een driekwartier van het einde ondergaat de prent een dramatische twist, die het hele verhaal in een totaal ander daglicht stelt. Op zo’n moment bewijst Eastwood zich een groot cineast door deze hartverscheurende gebeurtenis niet met de traditionele sentimentele bombarie in beeld te brengen, maar te kiezen voor een sobere, natuurlijke aanpak. Zo kiest de acteur-regisseur ook veeleer voor een donkere, eenvoudige fotografie, die veel beter past bij de realistische sfeer, waarin deze film baadt.

Vijf jaar na haar indrukwekkende vertolking in ‘Boys Don’t Cry’, bewijst Hilary Swank opnieuw over heel wat acteertalent te beschikken. Ze is prima gecast in de rol van de doorgedreven Maggie, die vastberaden is haar levensdromen te realiseren. Ze wordt uitstekend geflankeerd door een bijzonder sterk acterende Clint Eastwood - het leverde hem dertien jaar na ‘Unforgiven’ terecht opnieuw een Oscarnominatie voor beste acteur op - en een immer overtuigende Morgan Freeman, die hier bovendien net als in ‘The Shawshank Redemption’ fungeert als alwetende verteller door middel van een goed geschreven en interessante voice-over. ‘Million Dollar Baby’ is erg mainstream en een typische Hollywoodfilm, maar onderscheidt zich op imposante wijze van z’n genregenoten door z’n fantastische vertolkingen, waarheidsgetrouwe cinematografie, schrijnend verhaal en ijzersterke regie. Een waardevol stukje cinema!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray