Zoeken

Mirrors

  • Cinevision.be/nl quoteert Mirrors met een 1/5
  • Regisseur: Alexandre Aja
  • Cast: Kiefer Sutherland, Paula Patton, Amy Smart
  • Genre: Horror
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 10-09-2008
  • DVD: 15-04-2009
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Mirrors"

Vijf jaar geleden sloeg de Franse wonderboy Alexandre Aja de horrorwereld met verstomming (en de liefhebbers van het genre incluis) toen hij met ‘Haute Tension’, bogend op een plot van twee keer niets, één van de spannendste trips van 2003 maakte. Het was dus uitkijken naar de volgende stappen van deze jongeling, die in vele kringen al de nieuwe Wes Craven genoemd werd. Dat zette hij kracht bij door Cravens eigen ‘The Hills Have Eyes’ te remaken, en er ook anno 2006 een strakke huiverprent uit te puren. Blijkbaar zit Aja echter verlegen om inspiratie want ook zijn nieuwste is andermaal geïnspireerd op een reeds bestaande film.

‘Mirrors’ haalt zijn mosterd bij ‘Into The Mirror’, een Koreaanse horrorfilm, waarmee Hollywood andermaal bewijst dat ze de Aziatische huivermarkt stilaan helemaal aan het vertalen zijn naar de Amerikaanse. Op zich niets mis mee en Aja bewijst dat hij het nog steeds in de vingers heeft om met weinig middelen een ademvernauwende suspense te scheppen, maar de hiaten in het verhaal en de lamlendige opbouw ervan maken dat de weinige spanninginjecties hun doel voorbijschieten.

Kiefer Sutherland - hij had duidelijk even tijd tussen de opnames van seizoen zes en zeven van ‘24’ - kruipt in de huid van Ben Carson, die een jobje aanvaardt als nachtwaker van een vervallen winkelcentrum, dat niet zo lang geleden slachtoffer werd van een zware brand. Hij ontdekt snel dat er iets mis is in het gebouw, en het duurt niet lang of hij wordt in z’n dagelijkse doen en laten geplaagd door visioenen en bizarre dagdromen, die enkel opduiken als hij in contact komt met een spiegel. Het is weer eens wat anders dan spookachtige meisjes met lange zwarte lokken.

Die zijn in ‘Mirrors’ (gelukkig maar) nergens te bespeuren, maar het alternatief is jammer genoeg niet veel interessanter. De spiegelterreur weet je maar één keer echt te raken en dat is tijdens de - toegegeven - straffe openingsscène, gevolgd door een overigens fraaie begingeneriek. Eens Sutherland zijn intrede maakt (net na die begingeneriek) gaat het al snel bergaf. De acteur lijkt er nog minder zin in te hebben dan zijn personage - Ben worstelde een tijd met een drankprobleem en liet hierdoor af en toe de moed zakken - en levert een memorabel slechte vertolking. Even doorzichtig als de spiegels waarmee de personages in aanraking komen, kruipt ‘Mirrors’ vervolgens toe naar een climax die maar van geen ophouden weet en bovendien te gek is voor woorden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray