Zoeken

Miss Montigny

  • Cinevision.be/nl quoteert Miss Montigny met een 1/5
  • Regisseur: Miel Van Hoogenbemt
  • Cast: Sophie Quinten, Ariane Ascaride, Johan Leysen
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 02-11-2005
  • Distributeur: KFD
Bekijk de cover van de film "Miss Montigny"

Als we op ons televisietoestel een zoveelste show over missverkiezingen tegenkomen, zijn we geneigd om in pure razernij onze zapper tegen de grond te werpen. We zijn hoegenaamd niet geïnteresseerd in kibbelende vrouwen, die het oneens zijn over kleuren, muziek en cupmaten. Maar als een film biedt deze opzet ruimte voor een messcherpe satire. Dus met grote verwachting trokken we naar ‘Miss Montigny’, een Waals filmpje, ingeblikt door een Vlaamse regisseur.

We maken kennis met Sandrine (Sophie Quinton), een onopvallend meisje uit Montigny-Sur-Sambre, dat deeltijds kaas verkoopt in een lokale supermarkt en ’s avonds manicurewerk doet om te sparen voor haar grote droom: een schoonheidssalon. Op een dag hoort Sandrine in de straten van Montigny het nieuws over een plaatselijke missverkiezing; ze besluit zich kandidaat te stellen, omdat ze beseft dat ze meer kansen heeft om haar schoonheidssalon te kunnen openen als ze de wedstrijd wint.

Van ver lijkt ‘Miss Montigny’ een beetje op een Waalse ‘Iedereen Beroemd!’, maar dan zonder de wrange kantjes, snedige humor en aandoenlijke charme; deze Waalse productie heeft niets van dit alles. Au contraire, ‘Miss Montigny’ komt al snel in een neerwaartse spiraal terecht van lamlendige verhaalwendingen en dito dialogen. Bovendien weet cineast Miel Van Hoogenbempt ook niet welk verhaal hij het liefst wil vertellen; hij zoemt zowel in op de bedrieglijke missverkiezing als op het sociale leven van Sandrine, met als resultaat dat beide verhalen niet voldoende uitgewerkt zijn. En muzikaal mag hij zich dan al beroepen op mooie nummers van Roy Orbison en Axelle Red, maar als je ze laat coveren door een lokale charmezanger, dan is voor ons de charme jammer genoeg ver zoek.

Het enige pluspunt aan deze volstrekt overbodige film is de vertolking én uitstraling van Sophie Quinton, die een naturel uitstraalt alsof je ze al in veel grote producties aan het werk hebt gezien. Ze wordt geflankeerd door een op de zenuwen werkende Ariane Ascaride en een bijzonder zwakke Johan Leysen. ‘Miss Montigny’ is vis noch vlees en bijgevolg strikt te mijden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray