Zoeken

Mission: Impossible

  • Cinevision.be/nl quoteert Mission: Impossible met een 3/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Tom Cruise, Jon Voight, Jean Reno, Ving Rhames
  • Genre: Thriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 23-10-1996
  • DVD: 21-03-2001
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Mission: Impossible"

Drie jaar na meesterwerk ‘Carlito’s Way’, waagde De Palma zich aan ‘Mission: Impossible’, een spectaculaire, spannende actiethriller, losjes gebaseerd op de wereldberoemde spionageserie uit de jaren zestig.

Wanneer de opdracht van het IMF-team mislukt en er een mol in het spel blijkt te zijn, wordt de schuld in de schoenen van Ethan Hunt (Tom Cruise) geschoven. Hij doet er alles aan om z’n achtervolgers steeds een stapje voor te blijven. De Ethan Hunt in ‘Mission: Impossible’ is geen ordinaire spion meer, maar een alleskunner, die moeiteloos uit de greep weet te blijven van overheidskillers, met de hulp van twee techneuten inbreekt in het zwaarbeveiligde CIA-gebouw te Langley en duels uitvecht op het dak van een voortrazende hogesnelheidstrein.

Tot zover de korte opsomming van de weinige actiescènes in deze suspensefilm, die het vooral moet hebben van zijn kordate uitwerking, goede timing en aantrekkelijke beeldvoering. Hoewel Brian De Palma achter de camera meestal garant staat voor een aaneenschakeling van visuele bombarie, houdt de Amerikaanse cineast het bij enkele bescheiden hoogtepunten. Enkel de openingsmissie, de geheimen omtrent deze missie en de voorbereiding op de trein horen thuis in de categorie vintage De Palma, maar zijn zeker niet de sterkste scènes die de man ooit in beeld bracht. De action packed finale met de helikopter is zwaar overdrijven en voelt erg misplaatst in deze tot dan toe nog vrij integere thriller. De inbraak in het CIA-gebouw is inmiddels een klassieker, maar toch bevat ook dit filmmoment enkele spijtige hiaten.

Tom Cruise op zijn beurt zet een overtuigende hoofdrol neer. Hij wordt prima geflankeerd door oude rot Jon Voight, de sensuele Emmanuelle Béart, de robuuste Ving Rhames, de charismatische Jean Reno en Vanessa Redgrave. ‘Mission: Impossible’ is een onderhoudende, vakkundig ingeblikte spionagethriller. Niet om van de daken te schreeuwen, maar beslist beter dan het gros van zijn genregenoten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray