Zoeken

Mission: Impossible III

  • Cinevision.be/nl quoteert Mission: Impossible III met een 3/5
  • Regisseur: J.J. Abrams
  • Cast: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames, Keri Russell
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum: 03-05-2006
  • DVD: 02-11-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Mission: Impossible III"

Nog voor ‘Mission: Impossible III’ goed en wel vijf minuten bezig is, heeft Philip Seymour Hoffman, alias booswicht van dienst Owen Davian, het al minstens drie keer gehad over ‘de konijnenpoot’. Wat het precies is, komen we gedurende de film nooit te weten, maar cineast-scenarist JJ Abrams hangt wel z’n volledige film op aan de spectaculaire zoektocht naar dit verwoede symbool des doods. Maar eigenlijk is de betekenis ervan volstrekt onbelangrijk; wie bij dergelijke films achter een plot tracht te zoeken, is er doorgaans snel aan voor de moeite.

Wat we echter vooral onthouden van de bloedstollende openingsscène is het accurate vakmanschap van de ‘Alias’- en ‘Lost’-regisseur, het oneindige talent van Oscarwinnaar Hoffman en de ‘vanavond wel, schat’-look van Tom Cruise. Deze drie hoofdingrediënten maken van ‘Mission: Impossible III’ een dampende brok actiecinema, waaraan John Woo - maker van het vorige en bij voorsprong minst overtuigende deel uit de franchise - een puntje kan zuigen. Dit keer geen orgie aan fladderende duiven, ontelbare gezichtsmaskers of ingewikkelde plottwisten; Abrams heeft met z’n rechttoe rechtaan stijl een geheel eigen sfeer ontwikkeld, die veeleer herinneringen oproept aan het betere James Bond-avontuur dan aan de gemiddelde spionagethrillers. De actiescènes stapelen zichzelf op en met uitzondering van de orgastische duellerende helikopters (een langdurige, donkere tegenvallende sequens!) wisten ze ons allemaal te bekoren. Bovendien begint de ‘Mission: Impossible’-franchise hoe langer hoe meer op een aaneenschakeling van citytrips te lijken, elke film weer worden er een paar al dan niet exotische locaties uitgekozen, waar onze held af te rekenen heeft met de meest onmogelijke opdrachten.

Deze reis rond de wereld met Ethan Hunt bevat echter ook een aantal sterk doorwegende minpunten. Abrams heeft geprobeerd om aan z’n bordkartonnen karakters enige diepgang te geven. Op zich een lovenswaardig initiatief, maar achteraf bekeken een ongelukkige keuze aangezien diepgang in Abrams’ woordenboek blijkbaar gelijk is aan misselijkmakende, romantische intermezzo’s, waarin de twee tortelduifjes uitsluitend in clichés praten.

Wie ‘Mission: Impossible III’ in huis haalt, krijgt niettemin waar voor z’n geld. Tom Cruise zal met z’n eeuwige jongenslook nog heel wat vrouwenharten doen smelten en het mannelijke publiek zal dan weer niet onberoerd blijven bij z’n halsbrekende stunts. Bovendien worden de bijrollen ingekleurd door een puike ensemblecast, waarin vooral Philip Seymour Hoffman opvalt als heerlijke bad guy. Voor het realisme hoeft u het niet te doen, voor de fun daarentegen!

DVD-Recensie
De 2-Disc Collector's Edition dvd van ‘Mission: Impossible III’ is een absoluut pareltje. Naast een heerlijk entertainende actiethriller krijg je enkele leuke verwijderde scènes voorgeschoteld, alsook een interessante making of én een razend boeiende audio commentary, waarin we regisseur JJ Abrams en hoofdrolspeler Tom Cruise aan het werk horen. De tweede schijf is vooral bestemd voor de die hard fans, aangezien we daar vooral meer achtergrond over het IMF-team voorgeschoteld krijgen alsook enkele interessante, maar niet echt beklijvende achter de schermen-filmpjes. Niettemin mag deze dvd niet ontbreken in uw collectie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray