Zoeken

Mission To Mars

  • Cinevision.be/nl quoteert Mission To Mars met een 2/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Gary Sinise, Connie Nielsen, Don Cheadle, Tim Robbins
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: 18-05-2000
  • DVD: 07-03-2001
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Mission To Mars"

Na een carrière van meer dan dertig jaar, achtte regisseur Brian De Palma de tijd gekomen een sciencefictionfilm te maken, zowat het enige voorname genre dat nog ontbrak op het oeuvre van de veelzijdige filmmaker.

Het verhaaltje heeft maar weinig om het lijf. Nadat een bemande missie naar Mars het contact verliest met moeder aarde, wordt er een tweede ploeg op afgestuurd. Na een lange tocht en het verlies van een bemanningslid bereikt ook de tweede ploeg de rode planeet. Daar treffen ze niet alleen een bloeiende serre aan, maar ook nog een levend bemanningslid (Don Cheadle) van de eerste ploeg. De overlevenden gaan op onderzoek op de planeet en zijn niet in het minst gefascineerd door een reusachtige dome.

‘Mission To Mars’ is een beetje onduidelijk, halfslachtig opgebouwd, waardoor we als kijker regelmatig bedenkingen hebben bij het verloop van de prent. In het begin lijkt het er nog op dat De Palma eens te meer zijn thrillerkwaliteiten ten beste wil geven, maar later verandert de film van toon. Het wordt een overdreven aan de haren getrokken, moraliserende tocht van een man (Gary Sinise), die niets te verliezen heeft en absoluut het ultieme ruimteavontuur wil beleven. Visueel valt er dan nog wel wat te beleven - de fotografie is geweldig en het camerawerk mag er best wezen. Hoewel deze ‘Mission To Mars’ op zichzelf staat, hebben we regelmatig het gevoel dat hij op weinig deskundige wijze leentjebuur speelt bij veel betere genregenoten ‘The Abyss’ of ‘2001: A Space Odyssey’.

De acteurkeuze is ook een beetje ongelukkig. Gary Sinise heeft heel wat in zijn mars, maar in deze rol komt hij niet volwaardig uit de verf. Ook Connie ‘Gladiator’ Nielsen heeft maar weinig interessants toe te voegen. De beste vertolking is afkomstig van Tim Robbins, die jammerlijk uit de film verdwijnt nog voor de tweede ploeg voet op Mars zet. ‘Mission To Mars’ bevat een veelbelovende start, maar ontaardt in een weifelende poging een intelligente sciencefictionfilm op poten te zetten!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray