Zoeken

The Mist

  • Cinevision.be/nl quoteert The Mist met een 3/5
  • Regisseur: Frank Darabont
  • Cast: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Toby Jones
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum: 23-04-2008
  • DVD: 27-08-2008
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Mist"

Frank Darabont is duidelijk een grote fan van Stephen King. Medio jaren negentig baseerde hij zijn instant klassieker ‘The Shawshank Redemption’ op één van diens novelles en dat succes herhaalde hij een half decennium later met ‘The Green Mile’. Tweemaal koos de regisseur, die in 2001 ook het gruwelijk onderschatte ‘The Majestic’ op zijn palmares schreef, voor een horrorvrije King, terwijl de auteur net in dat genre een icoon geworden is. Tijd dus om eens een echt suspenseverhaal van deze raketschrijver naar het witte doek te toveren, moet Darabont gedacht hebben toen hij zijn oog liet vallen op ‘The Mist’. De remake van ‘The Fog’ indachtig fronsten we nog enigszins de wenkbrauwen - het gaat tenslotte over een mistbank, boe-hoe! - en die scepsis bleek niet geheel ongegrond.

De mistbank uit de titel rukt net op die moment op wanneer een heleboel dorpelingen zich in de lokale supermarkt bevinden. En die zullen zich daar nog een tijdje bevinden, als blijkt dat de mist nog een groter gevaar herbergt: een met scherpe tentakels en klauwen uitgedoste kolos, die niet van plan is iemand in leven te laten.

Deze psychologische horrorthriller schiet dan wel intrigerend uit de startblokken, halfweg wordt duidelijk dat de inhoud te mager is om twee uur lang écht te beklijven. De holle personages - schabouwelijk vertolkt door o.a. Thomas Jane en Marcia Gay Harden - debatteren over mogelijke oplossingen om uit hun hachelijke situatie te raken, maar nooit komen ze verder dan clichématig geredetwist. “De ware aard van de mens komt pas echt boven in extreme omstandigheden”, poneert één van de karakters. Correct, maar waar die ideeën kunnen leiden tot een stel schokkende confrontaties, blijft Darabont braafjes aan de oppervlakte trappelen; het supermarktcliënteel wordt nogal oppervlakkig (en opzichtig) in twee kampen ingedeeld. Nochtans houdt hij er de sfeer aardig in. Wanneer de altijd in mist gehulde tegenstander voor het eerst met zijn lange pingels iemand uit de garage van de supermarkt sleurt, waant de genrefan zich opnieuw in de jaren tachtig (de film baadt in hetzelfde gevoel van onbehaaglijk als pakweg ‘The Thing’ of de originele ‘The Fog’).

Alleen jammer dat Darabonts effectenteam zich ook in dat decennium schijnt te wanen, want in een tijd waar CGI en digitale bits en bytes tot in de puntjes ontwikkeld zijn, ogen de effecten in ‘The Mist’ redelijk goedkoop (het budget was dan ook maar een schamele 20 miljoen dollar). Maar de film verdient wel krediet voor z’n laatste kwartier, een geweldige afsluiter die ‘m alsnog een derde ster oplevert. Het vergt cojones om in het hedendaagse Tinseltown zo’n finale in te blikken (Darabont liet een clausule opnemen in z’n contract waarin stond dat het einde onder geen beding aangepast zou worden) en het is tevens het bewijs dat de échte Darabont niet helemaal in de mist verdwaald raakte.

DVD-Recensie
De special edition uitgave van ‘The Mist’ kent voor de fans alvast een zeer bijzondere toevoeging: de versie die Frank Darabont oorspronkelijk in de bioscoop wilde brengen. Die verschilt geen seconde, maar is wel volledig in zwart-wit om het authentieke horrorgevoel uit de jaren vijftig op te roepen. Daarnaast vinden we op de bonusschijf ook vele featurettes - die ons een blik gunnen van de making of - en een leuk, maar kort gesprekje (ongeveer 12 minuten) met Frank Darabont en Stephen King, die er zich over verbazen hoe die eerste altijd verhalen van die tweede verfilmt die thematisch (gevangenis, opsluiting) met elkaar verbonden zijn. Interessante dubbeldisc en dus zeker de moeite.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray