Zoeken

Max Payne

  • Cinevision.be/nl quoteert Max Payne met een 2/5
  • Regisseur: John Moore
  • Cast: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Beau Bridges
  • Genre: Actie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum: 26-11-2008
  • DVD: 11-03-2009
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Max Payne"

In een interview verklaarde Mark Wahlberg nog nooit van ‘Max Payne’ te hebben gehoord, laat staan dat-ie ooit de game gespeeld zou hebben waar deze film meer dan één lepeltje mosterd haalde. Niet dat het wellicht enig verschil zou gemaakt hebben, want de acteur uit o.a. ‘Shooter’ en ‘The Departed’ beweegt zich traditiegetrouw apathisch doorheen de levensbedreigende situaties die zijn personage op de proef stellen.

Hij speelt de rol van titelpersonage Max Payne, een DEA-agent die nog steeds op wraak zint voor de dood op z’n vrouw en kind. Wanneer de in onmin geraakte detective beschuldigd wordt van een moord die hij niet pleegde, wordt het er voor hem niet makkelijker op. Op de hielen gezeten door zowel z’n vroegere collega’s als de criminele organisatie die hij al een poosje tracht te ontmaskeren, wil hij maar één ding en dat is de waarheid blootleggen. Bij zijn zoektocht daarnaar wordt hij geruggensteund door Mona Sax (Mila Kunis uit ‘Forgetting Sarah Marshall’), die eveneens uit is op wraak, maar dan voor de moord op haar zus, waarvan Max verkeerdelijk verdacht wordt.

Van de regisseur van ‘Behind Enemy Lines’, ‘Flight Of The Phoenix’ en ‘The Omen’ - de laatste twee zijn uiteraard overbodige remakes - kan je bezwaarlijk veel verwachten en dus beperkt hij zich visueel tot een samenraapsel van stijlen uit onder andere ‘The Crow’, ‘Sin City’ en ‘Constantine’. Het resultaat oogt dus uitermate fraai (jawel, een compliment), maar vernieuwend of revolutionair kan je het al lang niet meer noemen. Ook het verhaal verrast maar matig, vooral omdat je elke plotwending al van kilometers ver ziet aankomen. Niet onlogisch als je weet dat de plot bijna volledig uit de game gelicht werd, alleen heb je daar nog het voordeel dat je het hoofdpersonage zelf kan besturen. Hier ben je verplicht om samen met hem de platgereden paadjes der actiethrillercinema te bewandelen en dat wil na een uurtje wel eens vervelen.

Mark Wahlberg schijnt er maar weinig van wakker te liggen, ook al slaapwandelt hij doorheen een film hem onwaardig. De acteur die al heel z’n carrière pareltjes afwisselt met afdankertjes heeft bij deze duidelijk niet verder gekeken dan het loonbriefje dat aan het contract verbonden zat, en wie kan het hem kwalijk nemen? Zolang je ‘Max Payne’ bekijkt met de juiste verwachtingen, valt het namelijk allemaal nog best mee. Ook al moet je alles met een flinke korrel zout nemen, wat maakt dat je aan de kassa je hersens best inruilt voor een ticket. Die heb je toch niet nodig om je aan deze eendimensionale actiebeeldenstroom te vergapen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray