Zoeken

Twilight (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Twilight (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Catherine Hardwicke
  • Cast: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Billy Burke
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-07-2009
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Twilight (Blu-ray)"

De meest geslaagde marketingcampagne van vorig jaar staat op naam van ‘Twilight’, de als vervanger van de naar de zomer van 2009 verplaatste nieuwe ‘Harry Potter’-sequel aangekondigde fantasyhit, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Stephanie Meyer. Een paar weken voor z’n release had niemand van deze film gehoord, maar ondertussen boekte hij wereldwijd openingsweekends om u tegen te zeggen, brak hij allerhande verkooprecords en is er al sprake van twee vervolgen - alles komt in trilogieën tegenwoordig.

Groot was onze verbazing als bleek dat het resultaat niet erg veel meer is dan een ietwat alternatief doorslagje van de oude ‘de schone en het beest’-thematiek, respectievelijk de jonge Bella (Kristen Stewart) die een tijdje bij haar vader intrekt in een ruraal dorpje én de charismatische outsider Edward (Robert Pattinson), lid van een steenrijk geslacht, maar op de school beschouwd als een freak. Als zijn kille attitude en vale huid daar niet de oorzaak van zijn, dan wel het feit dat hij zich steeds terugtrekt met z’n familieleden die eenzelfde enigmatische look uitstralen. Als Edward Bella ontmoet, voelt hij echter iets dat hij nooit eerder voelde: liefde. Dat Edward een vampier is en hij zijn nieuwe vlam net zo graag wil zoenen als leegslurpen, maakt de zaak evenwel iets complexer.

Toegegeven, de insteek is bijzonder fris en de uitwerking daarvan opmerkelijk compromisloos. Wie zich verwacht aan een non-stop effectenshow is eraan voor de moeite, want regisseuse Hardwicke heeft gelukkig veel meer oog voor de personages die het evenwel nogal dunne verhaaltje bevolken. Wat dan weer als gevolg heeft dat de weinige actie die de cineaste in de finale toch de film binnen smokkelt de bal misslaat, temeer omdat de obligate bad guys uit het niets het verhaal binnenwandelen en hun aanwezigheid verklaard wordt aan de hand van semi-mythologische mumbo jumbo waarmee vampierfilms wel vaker te kampen hebben.

Schoonheidsfoutjes, want hoewel de film nergens echt aan de ribben blijft kleven, kijkt hij verrassend aangenaam weg en verveelt hij ondanks het lijzige tempo nooit. De aanpak van Hardwicke - bijzonder goed op dreef ook in ‘Thirteen’ - is dan wel doorzichtig en je voelt wanneer ze de kijker bij de lurven probeert te grijpen. Blijft de vraag natuurlijk wie die kijker precies is. Voor romantische zielen spatten de cupidovonken mogelijk te zeldzaam van het scherm, terwijl de horrorfan misschien nog een klein hongertje zal voelen. Net zoals Edward, die zijn liefde maar moeilijk kan consumeren. Ook al weet je zo dat Bella haar nek ter zijner beschikking zal stellen. ’t Is enkel maar een kwestie van toe te happen. Doe toch maar.

Extra’s (Blu-ray): indrukwekkend, een ander woord hebben we daar letterlijk niet voor over. Als je nog zou twijfelen tussen de dvd en de Blu-ray, dan zullen de extra’s je wellicht overtuigen. Een docu over het tot stand komen van dit avontuur, een heleboel verwijderde scènes, verlengde scènes (steeds voorzien van een introductie van de cineaste), een babbel met Stephenie Meyer (de auteur van de boeken) en tal van andere featurettes, die inkijk geven in deze productie, waarvan deel twee dit jaar nog in onze zalen te zien zal zijn. Bestonden er Oscars voor Beste Bonusmateriaal, dan was deze een te duchten contender.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray