Zoeken

Sea Patrol, Seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Sea Patrol, Seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseurs: Di McElroy, Hal McElroy
  • Cast: Ian Stenlake, Lisa McCune, Saskia Burmeister
  • Genre: Actie
  • Duur: 559 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-11-2008
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Sea Patrol, Seizoen 1"

Wie bij het bekijken van ‘Sea Patrol’ een déjà vu-effect ervaart, heeft wellicht ooit ‘Patrol Boat’ gezien, een Australische tv-serie uit eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, die een soortgelijke thematiek behandelt. De parallellen zijn onbetwistbaar aanwezig, maar toch is ‘Sea Patrol’ geen vervolg of remake op de voornoemde dramareeks. Met een prijskaartje van ruim tien miljoen euro mag ‘Sea Patrol’ zich de duurste Australische tv-serie uit de landelijke geschiedenis noemen, en elk shot straalt dat prijskaartje ook uit. Niet zozeer vanwege de spectaculaire plotlijnen, als wel de prachtige decors, waaronder de adembenemende Gold Coast in Queensland, zo prominent aanwezig dat je het als het ware als een nevenpersonage kan beschouwen.

Centraal staat de 24-koppige crew, bestaande uit gedreven mariniers van de Australische kustwacht, die onder andere af te rekenen hebben met illegale vissersboten, drugsnetwerken en mensensmokkelaars, die de lokale wateren tot woelige wateren maken. Tijdens, voor en na het uitvoeren van hun dagtaken zijn de bemanningsleden aangewezen op elkaar, en dat is niet makkelijk op de krap bemeten HMAS Hammersley, waar de beperkte privacy af en toe voor de nodige spanningen zorgt. Niet in het minst tussen luitenant-commandant Mike Flynn, de commander in chief, en executive commander Kate McGregor, met wie Flynn lang geleden nog een romance beleefde. De twee trachten zich professioneel te gedragen en slagen daar ook in, maar de tintelende spanning tussen de twee is nooit veraf. Meer liefdesperikelen vinden we terug bij navigatieofficier Nikki, die haar verlangens jegens technicus Josh probeert te verbergen.

‘Sea Patrol’ bevat een flinke dosis actie en spanning, maar toch scoort hij z’n beste punten wat betreft de ontwikkeling van zijn personages. Z’n realistische uitstraling dankt de reeks dan weer niet alleen aan de eerder aangehaalde locaties, maar ook aan zijn nauwe samenwerking met de Royal Australian Navy, die hun schepen, uniformen en apparatuur ter beschikking stelden. In Australië werd de reeks met veel lof onthaald, evenals enthousiasme van het publiek, wat resulteerde in een kijkcijferaantal van 2 miljoen kijkers. Liefhebbers van Australische reeksen mogen niet twijfelen, al zal iedereen die houdt van een suspensevolle fictieserie met een ideale balans tussen spanning en karakteruitdieping hier ook zijn gading in vinden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray