Zoeken

Monster

  • Cinevision.be/nl quoteert Monster met een 3/5
  • Regisseur: Patty Jenkins
  • Cast: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern
  • Genre: Drama
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum: 24-03-2004
  • DVD: 27-09-2004
  • Distributeur: Les Films De L'Elysée
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Monster"

De in Zuid-Afrika geboren Charlize Theron begon haar carrière als model. Ze was het prototype van het goedlachse poppemieke, dat duidelijk door haar looks in de filmindustrie belandde. Dat ze heel wat over heeft voor haar job, bewijst ze met ‘Monster’. Ze kwam dertien kilo aan en droeg gedurende de opnames speciale lenzen en een aangepast gebit. Hoewel ze er ditmaal voor één keer misschien niet ravissant uitziet, levert ze wel een fenomenale acteerprestatie, die haar terecht een Oscar opleverde.

‘Monster’ vertelt het waar gebeurde verhaal van straatprostituee Aileen Wuornos (Charlize Theron). Net wanneer ze op het punt staat haar leven vaarwel te zeggen, ontmoet ze de lesbische Selby (Christina Ricci). De twee worden vrienden en starten een bewogen relatie. Wanneer Aileen door één van haar klanten verkracht wordt, schiet ze hem neer. Ze besluit dan ook te stoppen met tippelen, maar een job vinden blijkt moeilijker dan gedacht. Daar ze toch geld moet verdienen, besluit ze de draad van haar oude leven terug op te nemen, met dit verschil dat ze haar klanten het hoekje omhelpt en er met hun geld vandoor gaat.

‘Monster’ steunt grotendeels op de memorabele vertolking van een boven haarzelf uitstijgende Charlize Theron. Ze wordt bijgestaan door een opvallend ingetogen, maar evenwel ijzersterke Christina Ricci. In korte, haast onopvallende bijrollen herkennen we onder andere Bruce Dern en Pruitt Taylor Vince. ‘Monster’ houdt het midden tussen een thriller, een drama en een geroerd liefdesverhaal. Debutante Patty Jenkins stond naast de regie ook in voor het verbluffende scenario, waarin we beetje bij beetje meer te weten komen over het verleden van mannenhaatster Aileen. Het is een verbitterde vrouw, die door de komst van Selby terug hoop en moed in het leven gekregen heeft. ‘Monster’ pakt uit met enkele sublieme onvergetelijke scènes, waaronder een vrijscène op de tonen van ‘Crimson & Clover’, een door merg en been snijdende telefoonscène en een imposante, muzikaal ondersteunde maar veelzeggende rechtbankscène. ‘Monster’ is een prima film!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray