Zoeken

Monster House

  • Cinevision.be/nl quoteert Monster House met een 2/5
  • Regisseur: Gil Kennan
  • Cast: Mitchell Musso, Sam Lerner, Spencer Locke
  • Genre: Animatie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum: 23-08-2006
  • DVD: 23-01-2007
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Monster House"

Eigenlijk zijn ze alleen maar de producers, maar toch worden de namen van Robert Zemeckis en Steven Spielberg in één adem mee uitgesproken wanneer men het heeft over ‘Monster House’, een nieuwe animatiefilm, die qua visuals sterk aanleunt tegen ‘The Polar Express’ - je weet wel, die hopeloos kitscherige kerstkomedie van Zemeckis. Nadat we ‘Monster House’ gezien hadden, leek de link met Spielberg ook snel gelegd; het verhaaltje van deze eens griezelige, dan weer ergerlijk kinderachtige tekenfilm is immers zó voorspelbaar en zó moraliserend dat we haast begonnen te denken dat de meest populaire commerciële filmmaker het scenario zelf geschreven had.

Is ‘Monster House’ dan een slechte film? Niet helemaal. Het eerste halfuur is hoogst genietbaar, de personages zijn leuk uitgetekend en enkele one-liners zijn zelfs eerder voor volwassenen dan voor kinderen weggelegd. De jongere kijkertjes kunnen niettemin genieten van de verbluffend mooie animatiebeelden - en die zijn er meer dan genoeg! - en het charmante plattelandssfeertje.

Het is pas in z’n tweede deel dat de film zwaar de mist ingaat. Een vrolijk opgebouwde melange tussen ‘Young Indiana Jones’ en ‘Poltergeist’ (hetzij niet zo gruwelijk!) ontaardt in een heleboel plat sentiment, ongeloofwaardige situaties en een erg langdradige, oninteressante finale, die nooit lijkt te stoppen. Voor erg jonge filmliefhebbers zal het avontuurlijke bezoek in het behekste huis waarschijnlijk een ‘op het puntje van de stoel’-ervaring opleveren, maar de doorgewinterde ouder geeuwt en kijkt op zijn of haar horloge. ‘Monster House’ afdoen als geldverspilling is misschien wat overdreven - uiteindelijk zal een jong publiek deze prent zeker appreciëren - maar van een gouden duo als Zemeckis en Spielberg hadden we toch verwacht dat ze ook rekening zouden houden met een iets ouder publiek.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray