Zoeken

The Morning After

  • Cinevision.be/nl quoteert The Morning After met een 4/5
  • Regisseur: Sidney Lumet
  • Cast: Jane Fonda, Jeff Bridges, Raul Julia, Kathy Bates
  • Genre: Thriller
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 25-12-1986
  • Distributeur: Warner Bros
Bekijk de cover van de film "The Morning After"

Er zijn maar weinig actrices die in de loop van hun carrière een groot aantal Oscarnominaties hebben vergaard; Meryl Streep en Katharine Hepburn zijn de onbetwistbare koplopers, maar daarna volgt de bijzonder selectieve Jane Fonda. Fonda mocht in haar loopbaan reeds twee beeldjes in ontvangst nemen en ze verkreeg vijf nominaties. Haar laatste dateert uit 1986 voor haar vertolking in ‘The Morning After’, een volstrekt geloofwaardige whodunit, die niet alleen boogt op een uitstekende premisse maar ook voldoende aandacht besteedt aan karakteruitdieping.

Alex Sternbergen (Jane Fonda) is een has been actrice, die al jaren verslaafd is aan alcohol en haar carrière niet opnieuw van de grond krijgt. Wanneer ze op een ochtend wakker wordt naast een neergestoken man, herinnert ze zich niet meer hoe ze in dat appartement terecht gekomen is, laat staan waar ze de man eerder gezien heeft. Ze is ervan overtuigd dat ze erin geluisd wordt en stuit op ex-flik Turner Kendall (Jeff Bridges), die spontaan aanbiedt om Alex uit haar hachelijke situatie te redden. Met uitzondering van Alex’ ex-man én steun en toeverlaat Jacky (Raul Julia), kan het duo niemand vertrouwen.

Sidney Lumet laat de set-up rustig inwerken bij de kijker door middel van een ijzingwekkend gefilmde, tien minuten durende openingsscène, waarin Fonda in een getemperde paniek haar uiterste best doet om de situatie naar behoren in te schatten. De pitch is geweldig voor een goed doorwrocht moordmysterie, maar toch gebruikt Lumet het thrillerverhaal hoofdzakelijk als kapstok om de stil groeiende, weinig sentimentele relatie tussen de twee hoofdpersonages voor te stellen. De personages zijn tot in de puntjes uitgewerkt en op het einde hebben we het gevoel de twee hoofdfiguren door en door te kennen.

Niettemin pakt Lumet ten gepaste tijde uit met enkele nagelbijters van formaat; de rusteloze poetsbeurt wanneer Fonda erachter komt dat er zich nog iemand in het appartement bevindt is een slepende, maar huiveringwekkend spannende scène. Ook de finale is verrassend, maar plausibel. Reken daarbij nog de fenomenale hoofdrol van Jane Fonda en een prima Jeff Bridges als sidekick en je hebt een sterke mix van drama en thriller.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray