Zoeken

Around The World In 80 Days

  • Cinevision.be/nl quoteert Around The World In 80 Days met een 2/5
  • Regisseur: Frank Coraci
  • Cast: Jackie Chan, Steve Coogan, Cécile De France
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 11-08-2004
  • DVD: 16-12-2004
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Around The World In 80 Days"

Gebaseerd op de legendarische roman van Jules Verne, is deze ‘Around The World In 80 Days’ inmiddels al de vijfde versie van het wereldbekende verhaal. Achter de camera nam ditmaal regisseur Frank Coraci plaats, bekend van de Adam Sandler-komedies ‘The Wedding Singer’ en ‘The Waterboy’.

We schrijven 1872. Phileas Fogg (Steve Coogan) is een Engelse uitvinder, die echter in z’n eigenste Londen stuit op ongeloof en tegenwerking van de Royal Academy Of Science. Wanneer de enthousiaste jongeman op zekere dag beweert de wereld rond te kunnen reizen in tachtig dagen, gaat de voorzitter van de Academy met hem een weddingschap aan. Als Phileas slaagt, wordt hij voorzitter; mislukt hij echter, dan mag hij nooit meer uitvinden. Met de hulp van zijn welwillende knecht Passepartout (Jackie Chan) en de mooie, Franse kunstenares Monique (Cécile De France), hoopt Phileas zijn plan tot een goed einde te brengen.

‘Around The World In 80 Days’ is een pijnlijk onleuke avonturenfilm, bogend op een bonte verzameling van wilde achtervolgingen en hersenloos stuntwerk. Doordat het gros van de filmliefhebbers vertrouwd zal zijn met het verhaal, is het aan de film om de kijker op andere manieren te verrassen. Het spektakel staat duidelijk centraal, maar slaagt er jammer genoeg niet in enige opwinding te bezorgen. Nergens krijgt cineast Coraci de kijker op het puntje van z’n stoel, nooit weet hij de illusie te wekken dat we niet naar een zoveelste kinderachtige avonturenprent zitten te staren. De ergste factor aan de prent is Jackie Chan. Chan bewijst eens te meer over geen greintje acteertalent te beschikken en ook het knokwerk lijkt hem met de dag minder goed af te gaan (ook Jackie is intussen al de vijftig gepasseerd!). Bovendien was hij voor deze film ook stuntverantwoordelijke, iets waar de brave gevechtsmachine duidelijk geen kaas van heeft.

Meer acceptabele vertolkingen zijn wel afkomstig van Steve Coogan en de Belgische belofte Cécile De France. Ze vormen een prima duo, maar slagen er jammer genoeg niet in deze film te redden. Ook de onophoudelijke gastoptredens van onder andere John Cleese, Kathy Bates en Arnold Schwarzenegger (voor de gelegenheid uitgedost als Turkse prins!) bieden geen soelaas. ‘Around The World In 80 Days’ bevat maar weinig sterke momenten en is bijgevolg een snel te vergeten avonturenfilmpje!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray