Zoeken

The Mummy: Tomb Of The Dragon Emperor

  • Cinevision.be/nl quoteert The Mummy: Tomb Of The Dragon Emperor met een 1/5
  • Regisseur: Rob Cohen
  • Cast: Brendan Fraser, Maria Bello, Jet Li, Luke Ford
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum: 13-08-2008
  • DVD: 27-11-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Mummy: Tomb Of The Dragon Emperor"

Andere bazen, andere wetten, en dat geldt duidelijk ook voor de ‘Mummy’-franchise. Regisseur Stephen Sommers - die in de eerste twee delen een niet onaardig old fashioned avonturengevoel wist op te roepen - bedankte voor dit derde deel, waardoor bombastfilmer Rob Cohen, de man achter actiegeile cinema als ‘The Fast And The Furious’ en ‘Stealth’, in het regiestoeltje belandde. Weg is de ouderwetse charme, de juiste dosering tussen actie en humor en zelfs het fraaie acteerwerk. ‘The Mummy: Tomb Of The Dragon Emperor’ is zowat de meest overbodige sequel die deze zomer onze zalen bestormt en qua ongelukkige timing kan het al helemaal tellen.

Amper een paar maanden nadat Indiana Jones zijn (wél hooggeanticipeerde) rentree maakte op het witte doek keert ook zijn bastaardbroertje terug naar het zilveren scherm. En net zoals zijn rolmodel krijgt ook Rick O’Connell - de door Brendan Fraser vertolkte avonturier uit de reeks - er in dit derde deel een zoon bij: Alex (een rol van Australisch ‘Home & Away’- en ‘McLeod’s Daughters’-acteur Luke Ford). Zelf een avonturier stuit die in het verre oosten op het mausoleum van keizer Han (Jet Li), waarin zich het gemummificeerde lichaam van die oude krijger bevindt. Het graf blijkt vervloekt, en met de opening ervan wekken Alex, pa Rick en ma Evey (Maria Bello vervangt Rachel Weisz) het oude kwaad terug tot leven.

Voor dit derde avontuur werd de actie verplaatst van Egypte naar China en het Himalayagebergte. Visueel valt er geen spat op de prent aan te merken - waar er in deel twee af en toe nog eens een verdwaalde pixel in het oog sprong heeft de special effects crew zich hier wel degelijk uit de naad gewerkt - maar een film is meer dan zijn verpakking. Het verhaal vertoont nog meer gaten dan een Emmentaler, de kenmerkende humor overstijgt nergens een sitcomniveau (Rick die uit vissen trekt) en van een strak ritme is er nooit echt sprake. Het duurt eventjes voor ‘Tomb Of The Dragon Emperor’ op gang komt en wanneer hij, zo ongeveer vijftien minuten voor het einde, dan toch eindelijk de juiste toon treft, is het vet al lang van de soep.

Nog pijnlijker dan de magere plot en dito uitwerking daarvan is echter de rolverdeling. Brendan Fraser is bij voorsprong het best op dreef (en dat zegt best veel), al mag hij hier - in tegenstelling tot in deel één en twee - nergens een leuke oneliner poneren. Bello, op zich een fijne actrice, probeert te krampachtig om de ontwapenende charme van Weisz te kopiëren, Ford komt nog niet aan de hielen van zijn Amerikaanse naamgenoot die in een niet nader genoemde andere reeks wél een prima avonturier neerpoot, Hannah’s rol beperkt zich dit keer nog meer dan anders tot geforceerd grappig zijn én Jet Li - toch de bad guy van dienst - wandelt zo afwezig doorheen de decors als zocht hij de snelste weg naar de bank om zijn cheque te incasseren. ‘The Mummy: Tomb Of The Dragon Emperor’, bevolkt door schurken die maar niet willen sterven, yeti’s die vreugdekreten slaken als wonnen ze een Olympische medaille en legers ondoden, is een misser van formaat.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray