Zoeken

Music Box

  • Cinevision.be/nl quoteert Music Box met een 3/5
  • Regisseur: Costa-Gavras
  • Cast: Jessica Lange, Armin Mueller-Stahl, Frederic Forrest
  • Genre: Thriller
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-04-2007
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Music Box"

Politieke tintjes zijn regisseur Costa-Gavras niet vreemd en ook in ‘Music Box’, een onderhoudende rechtbankthriller uit 1989, steekt een sociaal-politieke context opnieuw de kop op. De premisse is eenvoudig en ‘catchy’ tegelijkertijd: een man wordt ervan beschuldigd een oorlogsmidadiger te zijn geweest, maar ontkent. Om zich te verdedigen in de rechtzaal roept hij de hulp in van z’n dochter, een vooraanstaande advocate die vastberaden is haar vader vrij te pleiten. Gaandeweg het proces raakt ze echter vertwijfeld door de vrees dat de aantijgingen wel eens de waarheid zouden kunnen zijn.

‘Music Box’ schiet rustig uit de startblokken, maar naarmate de film vordert, zal blijken dat Costa-Gavras z’n film kundig monteerde en toewerkte naar een zowel spannende als emotionele climax. Elke scène heeft z’n functie in het grotere geheel en zelfs de subtiele momentjes tussen de beschuldigde grootvader en de toegewijde kleinzoon zijn lang niet zo onschuldig als ze op het eerste gezicht lijken. Armin Mueller-Stahl - de man met de schorste stem van het westelijk halfrond - is voortreffelijk als de beschuldigde. Als geen ander laat hij ook de kijker twijfelen en nooit kan je met honderd procent overtuiging zeggen of hij nu wel of niet de misdadiger is waarvoor anderen hem willen laten doorgaan. Maar Mueller-Stahl mag nog zo’n sterke prestatie neerpoten, het is Oscarwinnares Jessica Lange die met de meeste eer naar huis mag. Als z’n getormenteerde dochter, die voortdurend schippert tussen gebeten- en onzekerheid zet ze één van haar beste vertolkingen neer, waarvoor ze terecht genomineerd werd voor een gouden beeldje.

Costa-Gavras’ regie is al evenzeer voortreffelijk en zonder enig probleem houdt hij de spanning er goed in. De rechtbankscènes - en deze film heeft er wel een paar uitgebreide - zijn gefilmd met een realistische precisie en ruiken op geen enkel moment naar goedkope sensatie. ‘Music Box’ heeft alles om de perfecte film te zijn, maar toch neemt scenarist Joe Eszterhas een paar vreemde plotbeslissingen, die vooral uitnodigen tot discussie. Misschien was dit wel de primaire bedoeling, maar het zorgt er wel voor dat ‘Music Box’ in z’n laatste kwartier een smet gooit over z’n tot dan toe blinkende blazoen. Niettemin onthouden we deze rechtbankfilm vooral als een prima thriller en een bij momenten aangrijpend drama, dat het meest indruk maakt met z’n knetterende acteurschemie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray