Zoeken

Arthur And The Minimoys

  • Cinevision.be/nl quoteert Arthur And The Minimoys met een 3/5
  • Regisseur: Luc Besson
  • Cast: Freddie Highmore, Mia Farrow, Madonna, Robert De Niro
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum: 13-12-2006
  • DVD: 14-11-2007
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Arthur And The Minimoys"

Luc Besson stopt ermee. Althans, met regisseren. Dat heeft hij zelf gezegd in allerhande interviews ter promotie van z’n tiende en laatste film: de clowneske familiefilm ‘Arthur And The Minimoys’. Niet dat Besson uit het filmwereldje zal verdwijnen; hij zou zich meer willen toespitsen op het produceren van films en het schrijven van scenario’s. We zijn niet echt fans van dit Franse manusje-van-alles, maar we moeten het hem toch nageven; aan originaliteit geen gebrek. Hij heeft amper tien films op z’n naam staan, maar geen enkele valt onder dezelfde noemer te plaatsen. Normaal spreken we in zo’n geval altijd van een grote meneer, maar in het geval van Besson wikken we onze woorden. Tuurlijk heeft de man zijn verdienste, maar minstens de helft van z’n creatieve hersenspinsels resulteerde in een zowel publieke als kritische mislukking. Of z’n nieuwste hetzelfde drieste lot zal ondergaan, valt nog af te wachten, maar wat ons betreft verdient hij dit keer alle krediet.

‘Arthur And The Minimoys’ is een eindeloos sympathiek filmpje, waarbij we gedurende anderhalf uur met een genoegzame glimlach op het gelaat toekeken hoe Arthur en z’n kleine vriendjes af te rekenen hebben met vliegende schepsels, doodsbedreigende watervallen en door en door slechte schuldeisers. Ja, dit is een film voor het hele gezin en af en toe dreigt hij zelfs iets te veel de naïeve kant op te gaan, maar de charmante onschuldigheid waarmee alles geportretteerd wordt, werkt in dit geval veeleer aanstekelijk dan afstotend.

De animatie ziet er oogverblindend uit en doet ons denken aan een visuele update van ‘The Dark Crystal’, maar ook het echte filmwerk is voortreffelijk - alles aan deze film straalt pure jaren vijftig nostalgie uit. Het verhaal heeft misschien niet bijzonder veel om het lijf, maar de dialogen zijn af en toe raak en bovendien pakt Besson uit met een paar briljante vondsten - de dansvloerplaat is onze persoonlijke favoriet. Freddie Highmore gaat uitbundiger te keer als in pakweg ‘Finding Neverland’, maar het jonge baasje verraadt niettemin een aangeboren acteertalent. Ook Mia Farrow is goed op dreef als oma. De stemmenregie is evenzeer verzorgd; Madonna is blijkbaar beter achter een micro dan voor een camera en werkt aanstekelijk als de innemende Selenia. Ook Robert De Niro, Chazz Palminteri en Snoop Dogg dragen hun steentje bij en leveren geslaagd stemmenwerk.

‘Arthur And The Minimoys’ is misschien geen film waarvoor Luc Besson herinnerd zal worden - en eigenlijk geloven we er niets van dat de man nooit meer in de regiestoel zal kruipen - maar als voorlopig afscheid is dit hoogst genietbaar entertainment.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray