Zoeken

My Blueberry Nights

  • Cinevision.be/nl quoteert My Blueberry Nights met een 2/5
  • Regisseur: Wong Kar-Wai
  • Cast: Norah Jones, Jude Law, Natalie Portman
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 05-12-2007
  • DVD: 01-07-2008
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "My Blueberry Nights"

‘My Blueberry Nights’ is op meer dan één manier een gok. Zo is dit de eerste keer dat Aziatisch filmer Wong Kar Wai zich op Amerikaanse grond begeeft en dat is altijd een beetje bang afwachten. Maar ook wordt de vrouwelijke hoofdrol vertolkt door een non-actrice. Althans, toentertijd toch, want na deze zweverige, artificiële en romantische trektocht mag de blueszangeres Norah Jones zich ook terecht actrice noemen. Aan haar vertolking ligt het dus allerminst dat deze ietwat geforceerde reis langsheen diverse Amerikaanse staten veeleer een prekerige en belerende levensles is geworden in plaats van een oprecht en vertederend liefdesverhaal.

‘My Blueberry Nights’ valt uiteen in drie ‘kortverhalen’, die allemaal verbonden worden via Jones’ personage. In het eerste maakt ze kennis met een beminnelijke uitbater (Jude Law) van een snackbar, in het tweede werkt ze als serveuse in een lokale bar waar ze getuige is van een uit de hand gelopen echtelijke ruzie en in het derde dient ze opnieuw op, maar dan tussen de gokkasten van het mondaine Vegas, waar ze vriendschap sluit met een roekeloze pokerspeelster (Natalie Portman).

Door het fragmentarische verloop en de snelle opeenvolging van verschillende personages, is het niet makkelijk om een emotionele band te ontwikkelen met één van hen. Enkel de geheimzinnige reizigster kent enige uitdieping, maar haar achtergrond blijkt veel minder interessant dan die van pakweg de man met de snackbar of de pokerspeelster. Jammer genoeg krijgen zij dan weer te weinig schermtijd toebedeeld. Het middenstuk spant echter de kroon; de meest vervelende dertig minuten waarvan we het afgelopen jaar getuige waren, bestaat uit irritant gebekvecht tussen een straalbezopen David Strathairn en een overacterende Rachel Weisz. Twee goede acteurs, die zich in deze film van hun minst getalenteerde kant showen.

Jones is wél op dreef en ook Jude Law en Natalie Portman - vooral haar nevenstory geeft deze film in extremis nog de nodige kleur - doen het uitstekend. Ook Wong Kar-Wai kan eigenlijk weinig verweten worden; als regisseur tenminste. Hij houdt er de sfeer goed in en ook al slaat hij in z’n tweede verhaaltje de bal stevig mis, toch blijft hij vasthouden aan de feeërieke sfeer, waarin deze prent anderhalf uur lang baadt. We zijn er zeker van dat er onder de dikke laag schoonheidsfoutjes een mooie en intense romance bloeit, maar nu blijven we steken bij een iets te pretentieuze poging.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray