Zoeken

National Treasure

  • Cinevision.be/nl quoteert National Treasure met een 2/5
  • Regisseur: Jon Turteltaub
  • Cast: Nicolas Cage, Diane Kruger, Jon Voight, Harvey Keitel
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 131 minuten
  • Releasedatum: 05-01-2005
  • DVD: 09-01-2008
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "National Treasure"

Benjamin Gates (Nicolas Cage) is een schattenjager in hart en nieren. Z’n hele leven lang is Gates al gepassioneerd door een geheimzinnige schat, ooit verborgen door The Founding Fathers. Doordat er op verschillende plaatsen duidelijke hints zijn nagelaten, komt Gates erachter dat dé ultieme aanwijzing op de achterzijde van de onafhankelijk-heidsverklaring te lezen staat. Samen met z’n partner (Justin Bartha) plant hij dit belangrijk, historisch document te stelen om na al die jaren alsnog de schat te vinden. Maar dat is buiten de illustere crimineel Ian (Sean Bean), een sexy museum-verantwoordelijke (Diane Kruger), een koppige vader (Jon Voight) en een volhardende FBI-agent (Harvey Keitel) gerekend.

Vier jaar na het tenenkrommend moralistische kinderfilmpje ‘The Kid’, werkt cineast Jon Turteltaub opnieuw samen met Disney voor deze ouderwetse, voorspelbare, maar deels genietbare avonturenfilm. Alle technische snufjes van de laatste jaren passeren de revue, de personages weten zich moeiteloos binnen een paar minuten uit elke hachelijke situatie te redden en elk karakter is een wandelend cliché - niets wordt aan het toeval overgelaten om duidelijk te maken dat deze ‘National Treasure’ met een serieuze korrel zout genomen moet worden. Hoewel Turteltaub het tempo er danig inhoudt en ondanks de sterke ongeloofwaardigheid hier en daar een leuke achtervolging of rustpauze inlast, voelt ’s mans nieuwste boreling nog het meest aan als een ietwat lang uitgesponnen toeristische tour langsheen verschillende historische monumenten in Amerika. Niet dat een lichte geschiedkundige ondertoon ons stoort, maar als de personages bij een zoveelste ontdekking opnieuw een heel verhaal vertellen - dat in wezen irrelevant is voor het scenario en zo weggelopen lijkt uit elke cursus Amerikaanse geschiedenis - is dat van het goede teveel.

En dan mogen Nicolas Cage, Jon Voight, Harvey Keitel en zelfs ‘Troy’-revelatie Diane Kruger nog zo enthousiast acteren, ‘National Treasure’ overstijgt nergens de grauwe middelmaat. Een tussendoortje!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray