Zoeken

The Nativity Story

  • Cinevision.be/nl quoteert The Nativity Story met een 3/5
  • Regisseur: Catherine Hardwicke
  • Cast: Keisha Castle-Hughes, Shohreh Aghdashloo, Ciaran Hinds
  • Genre: Drama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum: 06-12-2006
  • DVD: 04-12-2007
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Nativity Story"

Films over Jezus wekken doorgaans heel wat controverse op. Ofwel roepen allerlei hypergelovigen dat de Messias niet realistisch voorgesteld wordt, ofwel scandeert men overal dat hij te veel als een lamme goedzak afgebeeld is. Het is nooit goed en waarschijnlijk blijft een film over één van de bekendste ‘weldoeners’ aller tijden altijd een heikel punt. In de loop der jaren leverde het brave, maar informatieve films als ‘King Of Kings’ op, maar evengoed controversiële orgelpunten als ‘The Last Temptation Of Christ’ en ‘The Passion Of The Christ’. Catherine Hardwicke, bekend van het voortreffelijke ‘Thirteen’, wilde zich blijkbaar al van tevoren van alle potentiële kritiek besparen en koos voor een ietwat ander verhaal; een kant van de legende, die tot op heden veel minder in films belicht werd.

‘The Nativity Story’ vertelt immers het verhaal van Jozef en Maria, die elkaar leren kennen, stelselmatig naar elkaar toegroeien en na Maria’s beruchte onbevlekte ontvangenis uiteindelijk een lange reis richting Betlehem maken voor de geboorte van the chosen one. Het personage Jezus is slechts enkele minuten zichtbaar en op die momenten ziet hij eruit als eender welke andere baby.

Door zich uitsluitend op dit verhaal te focussen, krijgt Hardwickes nieuwste ook een heel andere sfeer mee dan de gemiddelde Christus-film. Het is veel minder een zoveelste parabel of herneming van de klassieke scènes - geen genrefilm zonder laatste avondmaal of kruisiging - maar wel een oprecht en zelfs innemend romantisch drama, waarin de twee schuchtere hoofdpersonages langzaam maar zeker gevoelens voor elkaar ontwikkelen. Begrijp ons niet verkeerd: ‘The Nativity Story’ is verre van een love story, maar toch spendeert Hardwicke meerdere scènes aan kleine, tedere momentjes.

Jammer is echter dat we uiteindelijk niet zo veel over de personages te weten komen; we maken wel oppervlakkig kennis en er heerst een onweerstaanbare, haast - zouden we het zeggen? - barmhartige chemie, maar uiteindelijk is het goed dat het over Jozef en Maria gaat en we sinds jaar en dag weten waar ze staan in de stamboom van de heilige geest. Anders zouden we misschien van een kalere reis thuisgekomen zijn. Dit euvel wordt echter ruimschoots rechtgezet door de indrukwekkende beeldvoering en uitzonderlijk mooie plaatjes. Elke scène ziet eruit als een nieuw meesterwerk en ook de kostumering en decors ogen realistisch en geloofwaardig. In de rol van Maria schittert de jonge Keisha Castle-Hughes, die ons hart deed smelten door haar verscheurende vertolking in ‘Whale Rider’. In ‘The Nativity Story’ bewijst ze opnieuw haar talent. Net als Catherine Hardwicke haar diversiteit beklemtoont.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray