Zoeken

Network

  • Cinevision.be/nl quoteert Network met een 4/5
  • Regisseur: Sidney Lumet
  • Cast: William Holden, Faye Dunaway, Peter Finch, Robert Duvall
  • Genre: Drama
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum: 10-03-1977
  • Distributeur: Warner Bros
Bekijk de cover van de film "Network"

Wie dacht dat de mediasatire pas echt tot leven kwam bij de release van ‘The Truman Show’, mag snel z’n mening herzien. Één van de meest veelgelaagde, briljant geconstrueerde en intelligent geschreven aanklachten tegen de invloed van de media was ongetwijfeld het in 1976 voor veelvuldige Oscars genomineerde ‘Network’, een drama onder regie van Sidney Lumet en naar een knap geschreven scenario van dé meester in controversiële verhalen Paddy Chayefsky.

Op subtiele wijze bouwt Chayefsky z’n goed uitgebalanceerd verhaal op van een interessante schets van een televisiestudio naar scherpe kritiek tegen de overheersing ervan. Visueel helpt Lumet een handje door de nogal documentarische filmstijl; bovendien laat hij z’n grove korrel in het begin van de film evolueren tot feilloze pellicule op het einde - Lumet zou dit gedaan hebben om conform te blijven aan de echte filmische en televisietechnische veranderingen. Bovendien is er ook een duidelijk kleurverschil merkbaar tussen het eerste en het tweede uur; Lumet ontwikkelt z’n grauwe palet gaandeweg naar een bonte veelkleurigheid, dat z’n hoogtepunt kent tijdens de uitzinnige shows van hoofdpersonage Howard Beale.

De verschillende personages zijn kleurrijke, tot in de puntjes uitgewerkte figuren, waarvan we veel meer te weten komen dan louter hun functie in de goed geoliede nieuwsmachine. Uitblinkers zijn ongetwijfeld William Holden als de topproducer, die zich gaandeweg voorbijgestoken maar tegelijkertijd aangetrokken voelt door de aanwezigheid van harde tante Diana Christensen, verbluffend vertolkt door Faye Dunaway, die voor haar vertolking zelfs een prestigieus beeldje in ontvangst mocht nemen. Zo ook spilfiguur Peter Finch, hetzij postuum, en bijrolactrice Beatrice Straight.

Verder was bijna elke acteur genomineerd voor zo’n gouden hebbeding, met uitzondering van een evenwel voortreffelijk acterende Robert Duvall. Een al even grote schande als het verlies van deze film tegen ‘Rocky’ in de strijd om de prijs voor beste film. ‘Network’ is memorabele cinema. Of moeten we zeggen memorabele televisie?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray