Zoeken

The New World

  • Cinevision.be/nl quoteert The New World met een 4/5
  • Regisseur: Terrence Malick
  • Cast: Colin Farrell, Q'Orianka Kilcher, Christopher Plummer, Christian Bale
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum: 08-03-2006
  • DVD: 30-08-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The New World"

We zijn nooit liefhebbers geweest van de zweverige intellectcinema van eenzaat Terrence Malick. In de jaren zeventig debuteerde hij met de onderhoudende roadmovie ‘Badlands’, vervolgens liet hij het afweten met het oeverloos saaie ‘Days Of Heaven’ en daarna zonderde hij zich twintig jaar af om in alle stilte te werken aan de prekerige oorlogsfilm ‘The Thin Red Line’.

Nee, het nieuws dat deze weinigfilmer zich met ‘The New World’ aan het legendarische Pocahontas-verhaal zou wagen klonk dan ook niet als muziek in de oren. Bovendien liet de release danig lang op zich wachten en zouden er naar verluidt drie verschillende cuts van de film in omloop zijn. Het wees allemaal op een zekere besluiteloosheid, wat veelal resulteert in een historische flop. ‘The New World’ is echter een uitzondering. In z’n nieuwste en vierde epos richt de plaatjesfilmer z’n voornaamste pijlen opnieuw op de adembenemende fotografie, de fantastische cameravoering en de oogverblindende panoramashots, maar schenkt hij voor het eerst ook meer aandacht aan het scenario. Wat start als een ouderwetse en klassieke avonturenfilm, ontaardt al snel in een innemende en hartverscheurende parabel over onmogelijke liefdes - een populair thema in het hedendaagse Tinseltown.

Toch is ‘The New World’ een film die niet voor iedereen weggelegd is. Zo bevat de film maar weinig dialoog - de beelden spreken voor zich - en beroept Malick zich regelmatig op etherische en poëtische liefdesbezweringen, waarin de twee protagonisten hun gedachten uitsluitend aan de kijker kenbaar maken in plaats van aan elkaar. Dit zorgt ervoor dat je als kijker steeds een stapje voor de personages staat en hun handelingen ook beter zal begrijpen. Naast een heleboel snoezige en vertederende scènes (het ‘Sun, Sky, Water’-moment is nu al legendarisch!), pakt de prent ook geregeld uit met visueel verbluffende actie. De gevechten tussen de ontdekkingsreizigers en de plaatselijke inboorlingen zijn niet alleen authentiek en realistisch, ze zijn overzichtelijk en vakkundig ingeblikt.

Colin Farrell werd indertijd iets te veel gehypet als the next big thing, maar met z’n vertolking als John Smith doet hij die reputatie alle eer aan. Farrell is ingetogen, schijnbaar onzeker, maar hij was nooit zo overtuigend. Ook de 15-jarige debuterende Q’Orianka Kilcher is een ware revelatie en moet niet onderdoen voor haar meer ervaren tegenspelers. In bijrollen is het uitkijken naar kleinere optredens van Christian Bale, Christopher Plummer, Wes Studi, Jonathan Pryce, Ben Chaplin en John Savage. We hadden nooit gedacht dat we het over onze lippen zouden krijgen, maar met ‘The New World’ bewijst Terrence Malick zich een bijzonder groot regisseur én scenarioschrijver. Onterecht genegeerd bij de prijsuitreikingen en nu al één van de meest onderschatte films van het jaar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray