Zoeken

Next

  • Cinevision.be/nl quoteert Next met een 2/5
  • Regisseur: Lee Tamahori
  • Cast: Nicolas Cage, Jessica Biel, Julianne Moore
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 25-04-2007
  • DVD: 31-10-2007
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Next"

Geen schrijver die meer gefascineerd was door de toekomst dan Philip K. Dick. Z’n verhalen zijn haast stuk voor stuk sciencefictionklassiekers en ook de vele bioscoopadaptaties zijn verre van onbekend. Net als in de verfilmingen ‘Minority Report’ en ‘Paycheck’ staat ook in ‘Next’ het kijken in de toekomst centraal.

Cris Johnson (Nicolas Cage) beschikt over een speciale gave; hij kan namelijk twee minuten in de toekomst kijken, waardoor hij steeds voorbereid is op wat er met hem zal gebeuren als hij niet ingrijpt. In de voortreffelijke openingsscène merken we meteen hoe die gave van pas komt en hem helpt om te ontkomen aan een hele reeks veiligheidsagenten die hem doorheen een doolhof aan gokautomaten achternazitten. Hij wordt opgejaagd door de overheid omdat hij met z’n gave een aanslag van een terroristische organisatie kan verijdelen.

Met deze pitch heeft ‘Next’ voldoende kapstok om anderhalf uur lang wilde achtervolgingen, luidruchtig kogelgeschal en futuristische mumbo jumbo ten toon te spreiden, maar het resultaat overtreft nergens de gemiddelde straight-to-dvd actiethriller. De eerste helft doet niettemin het beste vermoeden; we maken langzaam kennis met de personages en de gave van het hoofdpersonage levert geregeld een leuke scène op - de ontmoeting in de bar is misschien weinig geïnspireerd, gniffelen deden we alleszins. De speels- en frisheid die de film dan nog aan de dag legt, ruimt in de ridicule finale echter plaats voor een halfuurtje over the top kogels ontwijken.

Oké, we beseffen dat we van ‘Next’ geen revolutionair meesterwerk moeten verwachten, maar na een degelijke en onderhoudende opbouw verwachten we iets meer dan een kitschfinale die veeleer in de gemiddelde Van Damme-film op z’n plaats is (‘Timecop’, iemand?) dan in de nieuwe Nicolas Cage. Al is dat tegenwoordig ook zeer relatief; na optredens in onder andere ‘World Trade Center’, ‘The Wicker Man’ en ‘Ghost Rider’ voegt de voormalige Oscarwinnaar ook nu weinig glans toe aan z’n nochtans niet onaardige carrière. Julianne Moore beperkt zich na ‘Children Of Men’ opnieuw tot een verwaarloosbaar bijrolletje en bij Jessica Biel spelen vooral haar looks een rol en niet zozeer haar acteertalent. Maar goed, ‘Next’ is een tussendoortje, een niemendalletje waarbij niemand zich zal vervelen, maar dat je twee minuten later wel terug vergeten bent.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray