Zoeken

Ask The Dust

  • Cinevision.be/nl quoteert Ask The Dust met een 3/5
  • Regisseur: Robert Towne
  • Cast: Colin Farrell, Salma Hayek, Donald Sutherland
  • Genre: Drama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 23-08-2006
  • DVD: 24-10-2006
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Ask The Dust"

Zijn naam zal bij het grote publiek waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen, maar toch heeft de hypergetalenteerde schrijver-regisseur Robert Towne reeds een Oscar voor beste scenario op z’n schouw staan. Hij won de prestigieuze filmprijs meer dan dertig jaar geleden voor ‘Chinatown’ en besloot niet veel later om zelf ook achter de camera plaats te nemen - z’n meest onderschatte film is ongetwijfeld het broeierige en briljant geschreven ‘Tequila Sunrise’. Anno 2006 neemt hij opnieuw plaats achter de camera voor ‘Ask The Dust’, een meeslepend romantisch drama, dat weliswaar intrigeert, maar nooit echt uit de startblokken schiet.

Arturo Bandini (Colin Farrell) is een jonge en ambitieuze schrijver, die naar Los Angeles trekt in de hoop daar succes te zaaien en een blonde schone te ontmoeten. Wanneer Arturo z’n laatste centen aan een koffie besluit te spenderen en zo het Mexicaanse barmeisje Camilla Lopez (Salma Hayek) ontmoet, valt hij ogenblikkelijk voor haar charmes. Ook Camilla voelt wel iets voor de mysterieuze Arturo, maar ze blijkt niet happig om de naam Lopez in te ruilen voor Bandini; Camilla is eerder geïnteresseerd in een rijke Amerikaan met status.

‘Ask The Dust’, gebaseerd op de roman van John Fante, is in wezen een oerromantisch verhaaltje, maar toch focust het verhaal zich niet alleen op de merkwaardige relatie tussen de twee hoofdrolspelers - Towne voert immers heel wat nevenpersonages aan. Het is echter jammer dat het gros van die personages maar weinig uitdieping krijgen en niet allemaal even functioneel zijn voor het geheel. Dit zorgt ervoor dat ‘Ask The Dust’ op sommige momenten dreigt te slepen, maar door Townes fantastische regie verveelt het nooit. Visueel ziet het er allemaal piekfijn uit. De sfeer die Towne weet te creëren - Los Angeles in de jaren dertig - is tegelijk onbehaaglijk en zwoel. Het is dan ook tussen deze twee tegenpolen dat zowel het verhaal als de hoofdpersonages zich bevinden. Af en toe dreigt ‘Ask The Dust’ te ontaarden in een lichtpolitieke schets, maar zover drijft Towne het nooit. We zullen niet beweren dat z’n verhaal oppervlakkig is, maar toch hebben we een beetje het gevoel dat hij er iets meer mee had kunnen doen.

Colin Farrell is uitstekend als de eens sympathieke dan weer onbeschofte schrijver in wording, terwijl Salma Hayek vooral teert op haar natuurlijke charme. De bijrollen van onder andere Donald Sutherland, Eileen Atkins en Idina Menzel zijn leuk, maar de acteurs krijgen nooit echt de kans om zich voor de camera te ontplooien. Doch verre van feilloos, is ‘Ask The Dust’ een interessante en goedgemaakte film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray