Zoeken

Night At The Museum

  • Cinevision.be/nl quoteert Night At The Museum met een 2/5
  • Regisseur: Shawn Levy
  • Cast: Ben Stiller, Owen Wilson, Robin Williams, Steve Coogan
  • Genre: Komedie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum: 14-02-2007
  • DVD: 25-09-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Night At The Museum"

Iedereen herinnert zich nog wel de geinige avonturenfilm ‘Jumanji’, waarin een bordspel plotseling tot leven kwam en hoofdrolspeler Robin Williams en co het moesten opnemen tegen apen, olifanten, een boosaardige jager en ander lekkers. Deze komische mix van irreële situaties en ouderwets avontuur vinden we ook terug in ‘Night At The Museum’.

Met dit verschil dat laatstgenoemde niet kan terugvallen op een overtuigende hoofdacteur, veel te lang duurt en daarenboven iets te vaak neigt naar het kinderachtige. Deze ‘film voor het hele gezin’ zal waarschijnlijk vooral de jeugdige kijkertjes kunnen bekoren, terwijl de volwassen metgezellen - of moeten we zeggen slachtoffers? - reikhalzend zullen uitkijken naar een spitante oneliner of leuke gag, maar al snel tot het besef zullen komen dat ze daarvoor aan het verkeerde adres zijn. We zeggen dit uiteraard met spijt in het hart, want de avonturier in ons hoopte erg hard op een nieuw pretentieloos filmpje, waarbij oubolligheid centraal staat en de visuele vondsten elkaar in sneltempo opvolgen.

Begrijp ons niet verkeerd: ‘Night At The Museum’ is geen volledige mislukking. Een tweetal goeie grappen - vooral de eerste scène met de dinosaurus deed ons glimlachen - en mooie effecten geven duidelijk blijk van professionalisme, maar wat ben je ermee als het geheel je steenkoud laat? Het duurt een poosje vooraleer het eigenlijke verhaal (what’s in a name?) zich ontplooit, maar eens het op gang komt, gaat het tempo eens zo snel terug naar beneden. Bovendien lijkt het alsof de makers, met scenaristenduo Ben Garant en Thomas Lennon op kop, de opdracht hadden gekregen een film van twee uur te pennen, maar slechts inspiratie hadden voor eentje van anderhalf uur. Of hoe zou je anders de aanwezigheid van platvloerse pis- en kakhumor (ja, ook die steekt hier af en toe de kop op!) verklaren? Nu, we weten ook wel dat we ons bij dergelijke filmpjes niet te veel vragen mogen stellen, maar het minste wat we van de makers verwachten, is dat ze de kijker niet te veel onderschatten.

Ben Stiller is geen groot talent en hij is niet de geschikte man om deze film te dragen; meermaals zorgen zijn zogeheten ludieke terzijdes veeleer voor irritatie dan voor een nieuwe humorboost. De bijrollen zijn weggelegd voor een heel legertje bekende koppen, waaronder Robin Williams (altijd goed, maar al enkele pluimen verloren!), Owen Wilson (hij weer!), Carla Gugino en Steve Coogan. Ook werden oude humorglories Dick Van Dyke en Mickey Rooney van onder het stof gehaald. Let overigens op het dansje van deze krasse knarren tijdens de aftiteling. Nog nooit was een gevoel van plaatsvervangende schaamte zo groot.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray