Zoeken

Night Watch

  • Cinevision.be/nl quoteert Night Watch met een 2/5
  • Regisseur: Timur Bekmambetov
  • Cast: Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Valeria Zolothukin
  • Genre: Actie
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-03-2006
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Night Watch"

Sinds het bestaan van de mensheid, bevinden er zich ‘anderen’ onder ons. Het zijn soldaten in een eeuwige strijd tussen het Licht en het Donker. Meer dan duizend jaar geleden werd een wapenstilstand gesloten tussen de twee partijen. Om dit verbond te respecteren werden er undercovereenheden opgericht: de Night Watch en de Day Watch, respectievelijk bestemd voor het Licht en het Donker. Deze ‘anderen’ controleren elkaar voortdurend en hopen een evenwicht te behouden. Het lot van de mensheid hangt bovendien af van dit evenwicht. Een eeuwenoude voorspelling spreekt over de komst van een machtige ‘andere’, die het evenwicht zal verstoren en er bijgevolg een allesverschroeiende oorlog zal uitbreken. Die voorspelling is nu uitgekomen. De vraag is enkel of hij kiest voor het Licht of het Donker?

De premisse van ‘Night Watch’ is duidelijk beïnvloed door hedendaagse blockbusters als ‘The Lord Of The Rings’ (de middeleeuwse factor!) of ‘Star Wars’ (het verstoren van het evenwicht!), maar de uitwerking is veel chaotischer dan deze wereldberoemde publiekstrekkers. Visueel ziet ‘Night Watch’ er verbluffend uit, maar Bekmambetov’s regie is zodanig kinetisch dat je al snel knock-out geslagen wordt. Hij beschikt beslist over enig regietalent, maar hij probeert zodanig z’n kunnen te etaleren, waardoor het geheel bijzonder overdreven aanvoelt. Ook het verhaal, waarvoor hij ook verantwoordelijk is, is veel te complex; personages komen en gaan, plotwendingen volgen elkaar op zonder enige duiding te scheppen én op het einde van de film blijf je nog met ontelbaar veel vragen achter.

‘Night Watch’ is geen volslagen ramp; af en toe bevat de prent beslist een mooie scène en ook de finale op het dak bewijst dat er wel degelijk een goede film schuilgaat in het wilde en ongestructureerde kader. De acteerprestaties zijn maar weinig memorabel, en net zoals bij Amerikaanse spektakelproducties wordt daar ook in Rusland weinig aandacht aan geschonken. ‘Night Watch’ is het begin van een trilogie, waarvan het tweede deel reeds uitgebracht is in Oost-Europese landen en het derde deel momenteel ingeblikt wordt. Benieuwd of die enige opklaring bieden, want hoe fascinerend de strijd tussen het Licht en het Donker ook kan zijn, momenteel begrijpen we er geen snars van.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray