Zoeken

No Country For Old Men

  • Cinevision.be/nl quoteert No Country For Old Men met een 3/5
  • Regisseurs: Joel Coen, Ethan Coen
  • Cast: Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Jones
  • Genre: Thriller
  • Duur: 122 minuten
  • Releasedatum: 23-01-2008
  • DVD: 19-06-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "No Country For Old Men"

Met ‘No Country For Old Men’ keren de Coen-broertjes meer dan tien jaar na ‘Fargo’ terug naar het genre, waarmee ze eind jaren tachtig doorbraken. Hun beste werk naar de kroon steken doen ze niet met deze verfilming van de gelijknamige succesroman van Cormac McCarthy, maar wél geven ze een interessante les in oogverblindende beeldvoering. Nog meer dan de sterrencast en de geweldige opzet is het namelijk de setting en de prachtige fotografie die de boventoon speelt. In dit desolate woestijnlandschap - het ideale decor voor een spannende neo-western - spelen zich echter de gruwelijkste taferelen af.

Een jager (Josh Brolin) stuit op een misgelopen drugsdeal en treft niet alleen de achtergebleven cocaïne aan, maar ook een koffer met daarin meer dan twee miljoen dollar. Hij neemt het geld mee, maar beseft niet dat hij zich daarmee een niets ontziende huurdoder (Javier Bardem) op de nek haalt, die willekeurig lijkt te beslissen over leven en dood (denk maar aan de muntjes!). Die heeft namelijk de opdracht om de cash te recupereren.

Het is de ideale pitch voor een spannende achtervolgingsthriller, maar ‘No Country For Old Men’ wil meer zijn dan een zinderend kat-en-muisspelletje. Er is namelijk nog een derde speler: de lokale sheriff (Tommy Lee Jones), die de jager wil beschermen, maar de huurdoder vreest. Hij bevindt zich tussen beide (jongere) polen en ondervindt gaandeweg dat er in deze wereld geen plaats is voor oude rotten als hemzelf. Het sublieme eerste uur doet nog het beste verhopen (de trage opbouw verwijst je minuut na minuut naar het puntje van de stoel), maar het is daarna dat de Coens de teugels verliezen. Langzaam, maar trefzeker wordt elk greintje suspense uit de prent gezogen om af te steven op een anti-climactische finale. Met het fel gecontesteerde einde (we verklappen niets!) onderscheiden de twee broers zich alleszins van hun collega’s, maar de uitvoering is niet geheel bevredigend. De theorie die erachter schuilt - het lot is cynisch - is interessant, maar de afwikkeling voelt uiteindelijk te gemakkelijk en weinig genuanceerd.

Een ijzingwekkend sterke Javier Bardem, uitgerust met diabolische haarsnit en bewapend met perslucht, steelt de show als genadeloze killer. Telkens als deze verpersoonlijking van de dood op het scherm verschijnt, voelt het onheil plots heel dichtbij. Josh Brolin, Tommy Lee Jones en Woody Harrelson - in een kleine bijrol - doen het ook niet onaardig, maar hun prestaties zijn uiteindelijk makkelijk inwisselbaar. ‘No Country For Old Men’ blinkt vooral uit in schitterend camerawerk, gepast ondersteund door meeslepende stiltes (dialogen zijn eerder schaars). Alleen de inhoud graaft niet diep genoeg om twee uur lang te beklijven.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray