Zoeken

Norbit

  • Cinevision.be/nl quoteert Norbit met een 1/5
  • Regisseur: Brian Robbins
  • Cast: Eddie Murphy, Thandie Newton, Cuba Gooding Jr.
  • Genre: Komedie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 21-03-2007
  • DVD: 02-08-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Norbit"

In ‘Norbit’ speelt Eddie Murphy zowel de sul naar wie de film is vernoemd, de zwaarlijvige dragonder Rasputia (zijn eega) én mijnheer Wong, de Chinees wiens restaurant ook dienst doet als weeshuis.

Spelen is in dit geval veel toepasselijker dan vertolken, want wie in een vlaag van absurd optimisme hoopte dat het creatieve dieptepunt op filmvlak al was bereikt, zal tijdens deze film meer dan eens foeteren op de overvloed aan platitudes. Origineel kun je deze film namelijk moeilijk noemen. Een wankel liefdesverhaaltje en een hoop stereotiepe nevenpersonages dienen eerder als excuus dan als leidraad om een karrenvracht belegen moppen aan elkaar te rijgen.

Kleef deze film echter niet te gauw het etiket ‘zever in pakjes’ op. In wezen is er immers weinig verschil tussen Mike Myers die een pak aantrekt om Fat Bastard gestalte te geven en Eddie Murphy die zijn innerlijke voluptueuze xantippe naar boven laat komen - al is dit toch ook een indicatie over welke richting de film zal uitgaan. ‘Coming To America’ en ‘The Nutty Professor’ indachtig weten we dat Eddie Murphy in eenzelfde film graag verschillende rollen vertolkt en vooral laatstgenoemde film (annex sequel) leverde ongetwijfeld de nodige ervaring op met ‘gewichtige’ rollen.

Dit neemt echter niet weg dat de humorlat bijzonder laag ligt. Dikkerdjes die zich volstouwen, sukkelaars die verpletterd worden tijdens het liefdesspel en pooiers met belachelijke kapsels zijn weinig geïnspireerde clichés die hoogstens de innerlijke oermens aan het lachen kunnen brengen. De cijfers bewijzen echter dat er blijkbaar toch een publiek voor dit soort films is. Voor elk dozijn compleet onnozele missers krijgen we in elk geval hoogstens een halfgeslaagde grap, wat eigenlijk te weinig is om van een geslaagde komedie te kunnen spreken. Met het verstand op nul (of daaronder) is ‘Norbit’ misschien net genietbaar en krijgen bejaarden die met bloemen slingeren of pratende honden die tot moord aanzetten mogelijk nog enige betekenis. Maar Eddie Murphy zien we toch veel liever als ezel naast ‘Shrek’.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray