Zoeken

North By Northwest

  • Cinevision.be/nl quoteert North By Northwest met een 4/5
  • Regisseur: Alfred Hitchcock
  • Cast: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Martin Landau
  • Genre: Thriller
  • Duur: 131 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-01-2005
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "North By Northwest"

Na ‘Suspicion’, ‘Notorious’ en ‘To Catch A Thief’ slaan topregisseur Alfred Hitchcock en steracteur Cary Grant opnieuw de handen in elkaar voor ‘North By Northwest’, een geniale en razend spannende spionagethriller, die vijfenveertig jaar na dato amper gedateerd overkomt.

Cary Grant is Roger Thornhill, een succesvolle reclameagent uit Manhattan, die ongewild wordt meegezogen in een web van spionage en contraspionage. Achtereenvolgens wordt hij ontvoerd, valselijk beschuldigd van moord, aangevallen door een sproeivliegtuig (dé legendarische scène!) of achtervolgd door een stelletje snoodaards.

Al vanaf de eerste scènes - die schitterende begingeneriek! - is de toon gezet van wat uitgroeide tot één van de meest ingenieuze en knap opgebouwde thrillers uit de filmgeschiedenis. Door middel van prachtige camerastanden, nagelbijtende achtervolgingen en een inventieve plot, bewijst Hitchcock met deze ‘North By Northwest’ eens te meer dat Hollywoodiaans entertainment beslist een meerwaarde kan bevatten. Op opwindende wijze neemt de vernuftige regisseur de kijker op sleeptouw; vanaf Thornhills eerste ontvoering tot z’n haast aandoenlijke heroïek op Mount Rushmore.

Cary Grant is uitstekend gecast als de niets vermoedende, maar steeds meer achterdochtige reclamepublicist, wiens leventje danig opgeschud wordt door een spijtige persoonsverwisseling en de komst van een mysterieuze blondine. Deze laatste wordt vertolkt door een goed op dreef zijnde Eva Marie Saint. In bijrollen is het ook nog uitkijken naar een goed acterende James Mason en een duidelijk geamuseerde Martin Landau. ‘North By Northwest’ werd terecht genomineerd voor drie Oscars, waarvan eentje voor beste scenario. Een ijzersterke thriller en ongetwijfeld één van Hitchcocks beste verwezenlijkingen!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray