Zoeken

North Country

  • Cinevision.be/nl quoteert North Country met een 4/5
  • Regisseur: Niki Caro
  • Cast: Charlize Theron, Frances McDormand, Woody Harrelson, Sean Bean
  • Genre: Drama
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum: 22-03-2006
  • DVD: 14-09-2006
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "North Country"

Drie jaar geleden debuteerde Niki Caro met het innemende, adembenemend mooie ‘Whale Rider’, waarin ze een eerlijk en genuanceerd beeld van de Maori’s ophing. Nu is ze terug met het op ware feiten geïnspireerde ‘North Country’.

Josey Aimes (Charlize Theron) is een jonge moeder, die samen met haar twee kinderen haar agressieve echtgenoot ontvlucht. Ze keert terug naar haar geboortedorpje, alwaar ze met de hulp van vroegere vriendin Glory (Frances McDormand) aan de slag kan in de mijnen. Josey merkt al snel dat in de mijn werken geen lachertje is; niet noodzakelijk door het harde werk, maar wel door de voortdurende pesterijen van haar mannelijke collega’s. Er werken slechts weinig vrouwen in de mijn en de mannen laten hen ten allen tijde voelen dat ze daar niet welkom zijn. Wanneer Josey veelvuldige pesterijen onderging en uiteindelijk aangerand werd, besluit ze een rechtzaak aan te spannen tegen het bedrijf.

‘North Country’ zou makkelijk kunnen ontaarden in een zoveelste zaterdagmiddagfilm, maar het goed doorwrochte scenario en de uitmuntende regie van Niki Caro zorgen ervoor dat dit krachtige vrouwendrama een stevige brok emotionele cinema oplevert. Caro werkt met flashback en wisselende chronologie zonder haar grip op het verhaal te verliezen; ondanks deze kleine stijloefeningetjes wordt haar prent nooit onoverzichtelijk of chaotisch. Bovendien is het verhaal dermate goed opgebouwd dat de kijker maar met mondjesmaat over verscheidene gebeurtenissen uit de levens van de hoofdpersonages ingelicht wordt. De fotografie is bovendien een lust voor het oog; de sneeuwwitte landschappen staan in schril contrast met de donkere, grauwe werkomstandigheden in de mijn.

Charlize Theron is een overtuigende actrice en toont aan dat haar Oscar voor ‘Monster’ enkele jaren geleden geen toevalstreffer was. Integendeel, haar vertolking in ‘North Country’ is pakken indrukwekkender, mede omdat Theron hier bewijst dat ze geen dikke lagen make-up nodig heeft om een krachtige prestatie neer te zetten. Ze werd dan ook terecht genomineerd voor een gouden beeldje, net als haar tegenspeelster Frances McDormand, die indruk maakt als niet op haar mond gevallen vakbondsafgevaardigde. Het duo wordt geflankeerd door onder andere Sean Bean, Woody Harrelson, Richard Jenkins en Sissy Spacek. ‘North Country’ boogt op uitmuntende vertolkingen, een vakkundige regie en een aangrijpend verhaal. Kortom, straffe cinema.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray