Zoeken

Obsession

  • Cinevision.be/nl quoteert Obsession met een 3/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Cliff Robertson, Geneviève Bujold, John Lithgow
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 04-02-2002
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Obsession"

1976 was het ultieme doorbraakjaar voor Brian De Palma. Niet alleen pakte hij dan onverbiddelijk uit met het tot een klassiekerstatus verheven ‘Carrie’, ook kroop hij achter de camera voor deze ‘Obsession’, een kordate, strak ingeblikte, psychologische thriller.

Michael Courtland (Cliff Robertson) is een zakenman uit New Orleans. Zijn leven valt als een kaartenhuisje in elkaar wanneer zowel zijn vrouw als dochtertje bij een kidnapping om het leven komen. Wanneer hij ettelijke jaren later in Italië verliefd wordt op de aantrekkelijke Sandra (Geneviève Bujold), lijkt er terug zin in zijn leven te komen. Maar waarom doet Sandra Michael zoveel aan zijn overleden vrouw denken?

Het scenario van ‘Obsession’ werd geschreven door cineast Brian De Palma en Paul Schrader, bekend van ‘Taxi Driver’ en ‘American Gigolo’. ‘Obsession’ houdt het midden tussen een bedrogthriller en een psychologisch drama over een man, die te kampen heeft met enkele levensessentiële vragen. Cliff Robertson acteert een beetje droog en ook Geneviève Bujold is geen toonbeeld van een doorleefde vertolking. Gelukkig is er de uitgelaten, opgehitste bijrol van John Lithgow als dubbelzinnige Robert Lasalle.

Dat ‘Obsession’ toch van begin tot eind boeiend blijft, is vooral de verdienste van de man in het regiestoeltje. De Palma’s visuele traagheid lijkt in het begin nog plaats te ruimen voor snelle, blits gedraaide filmstijl, maar iets over halverwege is duidelijk dat hij zijn kenmerkende truken toch vanonder het stof haalt. De finale op de luchthaven is een vernuftig staaltje regiewerk. ‘Obsession’ had met een betere cast beslist een nog betere film kunnen worden. Wat overblijft is vooral een beeldrijke, hetzij bijzonder geslaagde, one-man-show van De Palma zelve.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray