Zoeken

Old Boy

  • Cinevision.be/nl quoteert Old Boy met een 3/5
  • Regisseur: Chan-Wook Park
  • Cast: Min-Sik Choi, Ji-Tae Yu, Hey-Jeong Kang
  • Genre: Actie
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 13-10-2004
  • DVD: 07-04-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Old Boy"

Amper een jaar na z’n in de prijzen gevallen actie-epos ‘Sympathy For Mr. Vengeance’, wordt Koreaans cineast Chan-Wook Park opnieuw gelauwerd voor deze ‘Old Boy’, een gewelddadig wraakverhaal waarvoor hij in Cannes de juryprijs in ontvangst mocht nemen.

We schrijven 1988. Dae-Su Oh (Min-Sik Choi) belt in een dronken bui naar huis om z’n dochtertje een gelukkige verjaardag te wensen. Het volgende moment wordt hij wakker en zit hij opgesloten in een klein kamertje. Voor hij het weet heeft hij er vijftien jaar van z’n leven doorgebracht en heeft hij nog steeds geen idee wie hem dit aandeed. En bovenal, waarom? Wanneer hij in 2003 opnieuw in de wijde wereld wordt gedumpt, kampt hij met heel wat aanpassingsverschijnselen, maar heeft hij slechts één doel: wraak nemen op al diegenen die mee verantwoordelijk zijn voor z’n gevangenschap.

‘Old Boy’ gaat ogenschijnlijk van start als een komische film, maar draait al snel om in een lichtgruwelijke, gewelddadige actiefilm, waarin gore en sadistische humor hand in hand gaan. Er wordt gemoord aan de lopende band, tanden worden uitgerukt, handen worden afgehakt, tongen worden afgesneden én levende inktvissen worden op de nuchtere maag verorberd. Maar toch is ‘Old Boy’ meer dan een van krankzinnige pulp bolstaande revenge movie. Hij boogt op een onverwacht ingetogen, evenwel onvoorstelbaar verhaal en draait eigenlijk veeleer om rechtvaardigheid dan om wraak.

Het uitgangspunt is misschien vergezocht, maar Park maakt z’n ietwat ongeloofwaardige verhaal echter goed door z’n fantastische kwaliteiten als regisseur. ’s Mans film is visueel tot in de puntjes verzorgd en is vooral in het eerste deel een lust voor het oog. Split-screens, slow motion en versnelde scènes worden moeiteloos met elkaar afgewisseld. Een cinematografisch hoogtepunt is ongetwijfeld Dae-Su’s gevecht met de ontelbare guards in de gang. Niet iedereen zal voor deze ‘Old Boy’ te vinden zijn, maar toch biedt deze onderhoudende actiefilm een interessante kijkervaring!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray